Η πύλη των πουλιών

Στο ΝΔ άκρο της Πελοποννήσου βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος: η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, που απέχει μόλις 45 χλμ από την Καλαμάτα.
Ο νοτιότερος υγρότοπος των Βαλκανίων, η Γιάλοβα, έχει διεθνή σημασία, αφού είναι ο πρώτος που συναντούν τα μεταναστευστικά πουλιά όταν έρχονται προς την Ευρώπη.
Πράγματι, δύο φορές το χρόνο - κάθε φθινόπωρο και άνοιξη - γύρω στα ....
2 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν από και προς την Αφρική και την Ασία.

Περισσότερα από τα μισά πουλιά της Ελλάδας στη Γιάλοβα.
Από τα 442 είδη πουλιών που απαντώνται στην Ελλάδα, στη Γιάλοβα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη:
Λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, φλαμίνγκο, κορμοράνοι, αλκυόνες, πολλά είδη πάπιας, αλλά και αρπακτικά, όπως ψαραετοί, βασιλαετοί, γερακαετοί...
Δυστυχώς, 78 από αυτά τα είδη έχουν αναγνωριστεί στην Ευρώπη ως "απειλούμενα".

Εκτός όμως από τα πουλιά, η Γιάλοβα είναι καταφύγιο και για πολλά άλλα ζώα:
28 είδη θηλαστικών, 12 είδη νυχτερίδας, 30 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων και 16 είδη ψαριών συνθέτουν τον πληθυσμό της περιοχής. Αξίζει ίσως να ξεχωρίσουμε την περίπτωση του αφρικανικού χαμαιλέοντα, ενός δενδρόβιου ερπετού, που διάλεξε - άγνωστο πώς - την Πύλο ως τη μοναδική κατοικία του στην Ευρώπη.
Εναντίον της Γιάλοβας!
Η τεράστια οικολογική αξία της Γιάλοβας ανακαλύφθηκε με αρκετή καθυστέρηση περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μέχρι τότε, όμως, είχε επηρεαστεί αρνητικά η βιοποικιλότητα της λιμνοθάλασσας.
Τα εντατικά αποξηραντικά έργα που είχαν γίνει, μείωσαν την αρχική επιφάνεια της λιμνοθάλασσας κατά το 1/3. Στη διάρκεια αυτών των έργων, μάλιστα, τα γλυκά νερά εκτράπηκαν προς τη θάλασσα, οπότε ο υγρότοπος υπέφερε από έλλειψη γλυκού νερού.
Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα μεγάλο κανάλι και ένας εσωτερικός δρόμος που χώριζε τη Γιάλοβα στα δύο. Τότε ο υγρότοπος μετατράπηκε σε αλατόβαλτο και μόνο μικρές περιοχές διατήρησαν την αρχική τους βλάστηση. Το οικοσύστημα διασαλεύτηκε εντελώς.

Ευτυχώς ....
...η εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-Φύση για την αποκατάσταση της μεσσηνιακής λιμνοθάλασσας, στέφθηκε με επιτυχία
Το γλυκό νερό άρχισε να επανέρχεται στη Γιάλοβα, ενώ οι επισκέπτες με την παρουσία τους στην περιοχή πείθουν όλο και περισσότερο τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους πως η διατήρηση της λιμνοθάλασσας είναι και για το δικός τους όφελος.

Χάρη στην εξαιρετική ομορφιά και την υψηλή βιοποικιλότητά της, η Γιάλοβα είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Καταφύγιο ΄Αγριας Ζωής και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά.

Βασιλική Χρυσοστομίδου

...
--> --> ... ..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
.i-diadromi.com/.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου