Οι ωραιότερες παραλίες του Ιονίου πελάγους (Γνωστές, άγνωστες, μικρές, μεγάλες. Πολύβουες, ήσυχες, οργανωμένες, ερημικές. Με ψιλή άμμο, με βότσαλο... )

Είναι οι παραλίες του Ιονίου πελάγους. Όλες με γαλάζια, κρυστάλλινα νερά.
Δεκαπέντε από αυτές παρουσιάζονται στο αφιέρωμα αυτό σε μια επιλογή ανάμεσα σε γνωστές παραλίες και σε άλλες,που...

περιμένουν να τις ανακαλύψετε.



ΚΕΡΚΥΡΑ


ΛΟΓΓΑΣ

    Κρυμμένη κάτω από το χωριό των Περουλάδων, στο ακρωτήρι Δράστης η μικρή και ήσυχη αμμουδιά έχει από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα που της χαρίζουν και το δεύτερο όνομά της (Ηλιοβασίλεμα). Ρομαντική, με θέα προς την Αδριατική και τα Διαπόντια Νησιά, με λίγες ξαπλώστρες, έχει την ίδια ομορφιά με το Σιδάρι, χωρίς τα ίχνη της ανθρώπινης παρέμβασης γι' αυτό και αποτελεί την προτίμηση των ντόπιων. Ακολουθώντας τις πινακίδες μετά το Σιδάρι, θα βρείτε το παρκινγκ στο πάνω μέρος της, απ' όπου θα κατεβείτε τα σκαλιά για να φτάσετε σε αυτήν. Κάντε μια βουτιά το σούρουπο με φόντο το ηλιοβασίλεμα. 



ΧΑΛΙΚΟΥΝΑΣ 




    Η ψιλή άμμος σχηματίζει λόφους κάνοντας το τοπίο να μοιάζει εξωτικό. Μια λωρίδα άμμου σας χωρίζει από το απέραντο γαλάζιο μπροστά σας και τη λίμνη των Κορισσίων πίσω σας. Απέραντη, άγρια στη δυτική μεριά του νησιού η παραλία του Χαλικούνα είναι ένα σπάνιο φυσικό τοπίο. Πίσω από τη λίμνη βρίσκεται το μέρος των φίλων του Kite Surf. Θα φτάσετε από την Εθνική Λευκίμμης, στρίβοντας δεξιά στο ύψος της Μεσογγής, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς τη Λίμνη Κορισσίων. Ανακαλύψτε την περιοχή κατά μήκος της λίμνης, στο πυκνό κεκροδάσος και ακολουθήστε τη διαδρομή μέχρι το θέρετρο του Αγίου Γεωργίου νοτιότερα. 



ΑΓΝΗ



Η Αγνή είναι παραλία με ...

βότσαλο και βαθιά νερά και προσφέρει ησυχία και απομόνωση στους επισκέπτες, καθώς υπάρχει πρόσβαση μόνο από ένα κατηφορικό δρόμο με στροφές. Στην περιοχή θα βρείτε μερικές ταβέρνες και καταλύματα


Άγιος Γόρδιος




Πρόκειται για μεγάλου μήκους παραλία με άμμο και βότσαλο, η οποία διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις υδάτινων σπορ. Η παραλία είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη και στη γύρω περιοχή θα βρείτε ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια φαστ φουντ, καφετέριες και ξενοδοχεία.

ΧΩΜΟΙ

    Γοητευτική, ερημική, μια από τις "ατομικές" αμμουδιές που εκτείνονται μεταξύ του όρμου της Παλαιοκαστρίτσας και των Λιαπάδων. Ειδυλλιακή, με άσπρο βότσαλο και κρυστάλλινη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Ο Παράδεισος, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι προσβάσιμος μόνο με βάρκα είτε από τους Λιαπάδες είτε από την Παλαιοκαστρίτσα με κάποιες εκδρομές προς τους Χωμούς να συνδυάζουν και οργανωμένο μπάρμπεκιου στην παραλία. Αν ξεκινήσετε από τους Λιαπάδες αξίζει να περιδιαβείτε στο παραδοσιακό παραθαλάσσιο χωριό με τα στενά σοκάκια και την πλακόστρωτη πλατεία.




ΖΑΚΥΝΘΟΣ 




    ΝΑΥΑΓΙΟ

    Σαν κάθε σταρ που μονοπωλεί τα φώτα της διασημότητας συχνά "κουράζει" με την επανάληψη της εικόνας της. Σαν σκεφτείτε όμως ότι τα φώτα της διασημότητας είναι αυτά που κουράζουν, θα απολαύσετε ένα αξέχαστο μπάνιο σε σμαραγδένια νερά στην πολυφωτογραφημένη κατάλευκη αμμουδιά της με τις κάτασπρες βραχώδεις πλαγιές. Στολίδι του αλλοτινού Αϊ-Γιώργη στα Γκρεμνά, το σκουριασμένο σκαρί του "Παναγιώτη", του λαθρεμπορικού πλοίου που ναυάγησε στα ανοικτά το 1982. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από την πόλη (με αρκετή πολυκοσμία), τις Αλυκές, τον 'Αγιο Νικόλαο και φάρο Βολιμών, το Σκινάρι, Πόρτο Βρώμη και Μακρύς Γυαλός. Στην μικρή εξέδρα μετά το χωριό Μαριές θα απολαύσετε την μαγευτική της θέα από ψηλά. 



ΔΑΦΝΗ 



    Ανάμεσα σε πελώριους βράχους και με την θέα μιας μικρής νησίδας με το όνομα "Πελούζο" απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση χρυσής άμμου. Από τις φημισμένες παραλίες του νησιού, με εκπληκτική θέα προς τη περιοχή του Λαγανά η μεγάλη αμμώδης παραλία στα νότια της Ζακύνθου, αποτελεί καταφύγιο της Καρέτα - Καρέτα. Για να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά της θα διανύσετε 3χλμ από το κέντρο του Βασιλικού και περίπου 14χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. Θα βρείτε ελεύθερο χώρο για παρκινγκ. 





ΚΥΘΗΡΑ








    ΚΑΛΑΔΙ

    Αποτελεί την παραλία σήμα κατατεθέν για το νησί. Μικρή με βότσαλο σε όλο το μήκος της και καταπράσινα νερά. Αν έρχεστε από νότια θα στρίψετε προς Αγ. Μηνά, θα περάσετε τα Φράτσια, και θα στρίψετε δεξιά για Παλαιόπολη. Στην γέφυρα που θα συναντήσετε θα πάτε δεξιά και 2χλμ στρωτός χωματόδρομος θα σας οδηγήσει στην αρχή των 60 σκαλοπατιών. Περνώντας με κολύμπι τον τρύπιο βράχο στη δυτική πλευρά θα φτάσετε στη Βλυχάδα. Αξίζει μετά να συνεχίσετε για τον Αυλαίμωνα, το μικρό καστέλο στα ανατολικά του νησιού φτιαγμένο άλλοτε για να ελέγχει την πλευρά του νησιού προς το Αιγαίο πέλαγος φιλοξενεί σήμερα τα απογεύματά σας. 





ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΧΥΤΡΑ: Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ 














    Είναι μια ακόμη βραχονησίδα των Κυθήρων που πετάγεται από μακριά σε όλες τις διαδρομές σου στα νότια του νησιού και συγκεντρώνει τα βλέμματα και τις αναμνήσεις όσων έχουν επισκεφτεί το νησί. Ο μυστήριος αυτός ογκώδης βράχος, που οι χάρτες τον αναφέρουν ως Αυγό και στα λόγια των κατοίκων στέκεται ως Χύτρα (επειδή "βράζει" όταν τα σύννεφα κάθονται πάνω του), προσφέρει μια σπηλιά μέσα στο βράχο με μια παραλία. Τα καλοκαιρινά απογεύματα ο ήλιος φωτίζει τη σπηλιά και τα νερά λάμπουν σε χρώματα μαγευτικά. Τα καλοκαιρινά απογεύματα ο Σπύρος Κασιμάτης (τηλ.6974022079), ξεκινά από το Καψάλι με το καινούργιο σκάφος του "Glass Bottom". και σας φέρνει κοντά με τον μύθο των Κυθήρων. 



ΛΕΥΚΑΔΑ 








    ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ

    Ξεχάστε βραβεία και κατατάξεις και απολαύστε βουτιές σε πεντακάθαρα, δροσερά, τιρκουάζ νερά. Η κατάλευκη κοψιά του βουνού αφήνει μια λωρίδα γης εμπρός από τη θάλασσα. Στη μία από τις έξι κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατεί το αδιαχώρητο. Τα 38χλμ στενού δρόμου από την πόλη και η δυσκολία στο παρκάρισμα μπορεί να σας κάνουν να σαστίσετε, αλλά πάντα υπάρχει η κατάλληλη επιλογή ώρας και περιόδου. Αν θέλετε να αποφύγετε το αυτοκίνητο, δρομολόγια ξεκινούν από Νυδρί, Βασιλική και από άλλα λιμανάκια του νησιού. Αν προτιμήσετε την οδική διαδρομή αξίζει να συνεχίσετε για 10χλμ προς το ακρωτήρι και το φάρο του Λευκάτα για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. 



ΕΓΚΡΕΜΝΟΙ 




    Κρύα, βαθιά νερά, λευκή άμμος, ψιλό βότσαλο και οι αποχρώσεις πράσινων, γαλάζιων και τιρκουάζ χρωμάτων δίνουν άλλο νόημα στα πορφυρά απογεύματα και "στριμώχνουν" στην ατελείωτη αμμουδιά όλη τη πελαγίσια αρετή του Ιονίου. Πανέμορφη, πεντακάθαρη, αγνή όσο και αν είναι γνωστή. Για να φτάσετε εδώ θα πάρετε τον στενό κατηφορικό δρόμο, θα συνεχίσετε σε χωματόδρομο, και από τον χώρο στάθμευσης θα κατεβαίνετε τα 350 σκαλοπάτια. Θαλάσσια δρομολόγια εκτελούνται από Νυδρί και Βασιλική. Επιστρέφοντας από Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνούς ακολουθήστε τις πινακίδες προς Αγ. Νικήτα (αριστερά στροφή), για να βρεθείτε στην πόλη της Λευκάδας. Μισή ώρα απόστασης από την Βασιλική. 







 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 




    ΜΥΡΤΟΣ

    Πολυταξιδεμένος σε τουριστικές εκθέσεις, ο Μύρτος με τα καταγάλανα νερά του και την κάτασπρη αμμουδιά του, είναι ακόμη αποκαλυπτικός. Οργανωμένη παραλία με καθορισμένο αριθμό από αραιά τοποθετημένες ξαπλώστρες, ναυαγοσώστης, αποδυτήρια, ντους, σταθμό Α' Βοηθειών, καντίνα του δήμου με τυρόπιτες, σάντουιτς και πρόσβαση για αμαξίδια μέχρι την θάλασσα. Στα αρνητικά, η απίστευτη ζέστη και η αντανάκλαση του ηλίου στην άσπρη πλαγιά. Κάθε αυγουστιάτικη πανσέληνο το "λίκνο ντ' όρο" του νησιού φιλοξενεί συναυλίες μαζί με θερινές αναμνήσεις. Για όσους θέλουν να πουν ότι τον κέρδισαν, θα ακολουθήσουν το μονοπάτι που ξεκινά από την Αγ. Ευθυμία και καταλήγει.



ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟΣ



    'Αγνωστη, παρθένα (ακόμη) παραλία, νερά πράσινα, πεντακάθαρα. Οι κάτοικοι μέχρι πρόσφατα έδιωχναν κάθε πινακίδα που οδηγούσε στην παραλία. Γι' αυτό και όσοι ήθελαν τη διάδοσή της έγραψαν το όνομά της στην άσφαλτο. Ο πιο σύντομος δρόμος για τον χαρακτηριζόμενο "νέο Μύρτο"είναι από το Ληξούρι και περνώντας από τα Καμιναράτα, με θέα στο πέλαγος, λίγα μέτρα μετά την πινακίδα για την ταβέρνα του Στάθη, θα δείτε κάτω στην άσφαλτο το όνομά της. Ο χωματόδρομος 2χλμ στην αρχή είναι κάπως δύσκολος, αλλά δεν γίνεται χειρότερος. Τα 330 σκαλοπάτια απαιτούν μεγάλη προσοχή. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα. Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα αξίζει να επισκεφτείτε την Μονή Κηπουραίων και τον μοναχό Ευσέβιο. (26710-91354). Το Ληξούρι απέχει περίπου 25λεπτά. 



ΠΕΤΑΝΟΙ


    Εδώ που πετάει ο νους. Διάσημη, οργανωμένη και πολυσύχναστη σε μια καταπράσινη πλαγιά που καταλήγει σε υπέροχα λευκά βότσαλα και παχιά λευκή άμμο. Φτάνοντας από ψηλά, αγγίζοντας την άκρη της χερσονήσου της Παλικής θα σας μαγέψει. Αν θέλετε ησυχία, στα δεξιά βρίσκεται η μικρή βοτσαλωτή παραλία των Φωτεινών με χοντρό βότσαλο που αποτελεί μια μικρογραφία της μεγάλης παραλίας. Αν θέλετε κάτι εξίσου όμορφο, αλλά ακόμη πιο ήσυχο προτιμήστε την Αγ. Ελένη. Σαν δείτε από ψηλά τους Πετανούς θα τη δείτε βόρεια στον πάνω όρμο. Θα φτάσετε σε αυτή συνεχίζοντας το δρόμο προς Αγ. Θέκλη και στα χωριά Δαμουλιανάτα- Ρίφι θα συναντήσετε διασταύρωση. 





ΙΘΑΚΗ 


    ΦΙΛΙΑΤΡΟ

    Χοντρό βότσαλο, πεντακάθαρα νερά και θαλάσσια σπορ σε μία από τις πολλές και πιο γνωστές αμμώδεις παραλίες του νησιού, σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από την πρωτεύουσα. Από την προκυμαία στο Βαθύ παίρνετε το δρόμο για το πίσω Βαθύ. Εκεί θα δείτε την πινακίδα που σας ενημερώνει ότι από το Φιλιατρό σας χωρίζουν 3,5χλμ. Βόρεια της παραλίας, είναι το φημισμένο Γιδάκι, προσβάσιμη μόνο με βαρκάκια με καθημερινά δρομολόγια να πηγαινοφέρνουν κόσμο από το λιμάνι στο Βαθύ. Η θαλάσσια διαδρομή κρατά περίπου 25λεπτά. 



ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

   








    ΒΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΟΥΜΙ

    Ο μυθικός έρωτας του Ποσειδώνα και της Νηρηίδας Αμφιτρίτης συναντά την πραγματικότητα σε δύο από τις ομορφότερες παραλίες του Ιονίου. Τον Αύγουστο τα σκάφη δημιουργούν μεγάλη κίνηση και όλοι ζητούν μια θέση στη λευκή άμμο και στο χοντρό βότσαλο και μια βουτιά στα διάφανα σμαραγδένια νερά. Δε θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες και στις δύο θα βρείτε ταβέρνες. Για πιο ησυχία επιλέξτε την ενδιάμεση Μεσοβρίκα. Πρόσβαση; Δέκα βαρκάκια από το λιμανάκι του Γάιου και άλλα 2 από Λάκκα και Λογγό αντίστοιχα θυμίζουν γραμμή αστικής συγκοινωνίας



ΠΑΞΟΙ 






  ΒΟΥΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
    Βράχοι σμιλευμένοι από ανέμους και κύματα. Θαλάσσιες αψίδες, πανέμορφοι σχηματισμοί και βουτιές από σκάφος στην υπέροχη δυτική μεριά των Παξών. Εκεί θα δείτε την μικρή σπηλιά Blue Grotto, τον Τρυπητό μια υπέροχη θαλάσσια καμάρα, τον Ορθόλιθο, έναν τεράστιο βράχο, το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές, τους εντυπωσιακούς γκρεμούς του Ερημίτη με την τεράστια σπηλιά της Υπαπαντής, την παραλία "Γαλάζιο". Συνέχεια έχει η περιοχή Πλάνοι με τον φάρο της Λάκκας και σε κρυστάλλινα νερά η Λάκκα. Καθημερινές εκδρομές πραγματοποιούνται από τον Γάιο, την Λάκκα και τον Λογγό.
.. http://greeklike.blogspot.com/ . Bookmark and Share .
πηγή: spitikomas.blogspot.com/ . 
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια :

  1. Ποτέ ένα άρθρο δεν μπορεί να αποδόσει το μεγαλείο της ελληνικής φύσης. Ειδικά για τις παραλίες της Ελλάδας. Άλλωστε είναι αμέτρητες και όλες μοναδικές. Η κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Απλά τα άρθρα μας υπενθυμίζουν το καλοκαίρι και τις βουτιές στις παραλίες. Ανυπομονώ να έρθει το καλακαίρι, να απολαύσω και πάλι τις παραλίες που έχει η αγαπημένη μου Ζάκυνθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/5/15 17:54

      Όποιος δεν έχει ζήσει το μεγαλείο και τη φυσική ομορφιά τής Ελλάδας είναι πραγματικά "φτωχός"...

      Διαγραφή