10 ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ποιός είπε ότι η χώρα μας δεν έχει κρυμμένους θησαυρούς; Έχει και ονομάζονται σπήλαια!
Σε κάθε πλευρά της Ελλάδας μας υπάρχει και ένας κρυμμένος θησαυρός που περιμένει να τον επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε την ομορφιά του! Ας ταξιδέψουμε μαζί σε δέκα υπέροχους προορισμούς κάθε εποχής του χρόνου, πηγαίνοντας εκατοντάδες χρόνια πίσω όταν οι μύθοι ήταν ακόμη ζωντανοί!



Το σπήλαιο Ανεμότρυπα - Πράμαντα Ιωαννίνων

Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα και το αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250μ..Κάτω από τους υπέροχους σταλακτίτες, έχουν σχηματιστεί τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι ,ροζ και άσπρου όπου μαζί με τους σταλαγμίτες δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα.
Η εξερεύνησή του ξεκίνησε το 1960 και σήμερα η τουριστική διαδρομή είναι 350μ..





                                             Το σπήλαιο των Λιμνών - Καστριά Αχαίας


Εκτός από τους άπειρους διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους υπέροχους σταλακτικούς σχηματισμούς, το σπήλαιο έχει κάτι μοναδικό σε όλο τον κόσμο!! 13 αλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες και στους τρεις ορόφους του.
 Το μήκος του συνολικά είναι 1980μ. και το αξιποιημένο 500μ.
Η εξερεύνησή του  ξεκίνησε το 1981.


                                                  
  Το σπήλαιο Διρού - Λακωνίας

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στα παράλια της Λακωνικής  χερσονήσου. Χάρις τους κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες,τις εντυπωσιακές κουρτίνες και τους λαμπερούς κρυστάλλους, κόβουν την ανάσα σε κάθε επισκέπτη! Η συστηματική εξερεύνησή του ξεκίνησε το 1949 ενώ το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση.
Το γνωστό συνολικό μήκος του σήμερα ξεπερνά τα 14 χλμ. ενώ η επισκέψιμη διαδρομή είναι 1.200μ. λιμναία και 300μ. χερσαία.



                                                 Το σπήλαιο Αλιστράτης - Σέρρες
                                               
Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα της Ελλάδος λόγω του πλούσιου σταλακτιτικού και σταλαγμιτικού διάκοσμου.Το μήκος των διαδρόμων αγγίζει τα 3χλμ. και το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 1χλμ.
 Έγινε γνωστό το 1975 και η επιφάνεια που είναι γνωστή αγγίζει τα 25.000m2.




                                     
  Το σπήλαιο Δράκου - Καστοριά


Η σπηλιά του Δράκου είναι από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων, αφού είναι εξοπλισμένη με  μηχανήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος. Μέσα στη σπηλιά υπάρχουν επτά λίμνες και πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί ο επισκέπτης να τις δει.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1940 από τους κατοίκους αλλά η εξερεύνησή του ξεκίνησε το 1954 και το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 450μ..

                                                                         
                                   Το σπήλαιο Αγίας Σοφιάς Μυλοπόταμου - Κυθήρων

Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι το αγιογραφημένο τέμπλο που χρονολογείται από τον 13ο αι..Αυτό δείχνει κιόλας την διαμόρφωση του σπηλαίου σε εκκλησία από τους κατοίκους του νησιού. Αμέσως μετά το τέμπλο βρίσκεται και το μεταγενέστερο εκκλησάκι της Αγ.Σοφιάς. Δύμφνα όμως με τον μύθο ήταν η ερτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης κατά την παραμονή τους στα Κύθηρα. Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 500μ. ενώ η τουριστική διαδρομή φτάνει τα  250μ.



Το σπήλαιο των Ολύμπων - Χίος

Είναι ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο, που έχει βάθος 52μ.! Από την φυσική του είσοδο μπαίνει ακτίνα φωτός και σε συνδυασμό με τα φυσικά χρώματα των σχηματισμών, δημιουργούνται εικόνες ξεχωριστές για τον επισκέπτη.Το σπήλαιο εξερευνήθηκε το 1985 και το μήκος τουριστικής διαδρομής είναι 50μ.

Το σπήλαιο Πετραλώνων - Χαλκιδικής


Η εξερεύνησή του ξεκίνησε το 1959 και το 1960 οι κάτοικοι βρήκαν το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου τύπο Νεάντερταλ όπου χρονολογείται περί τα 600 χιλιάδες χρόνια πριν. Μαζί με άλλα ευρήματα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η συνολική του έκταση είναι 10.400τ.μ. και το μήκος των διαδρομών ανέρχεται στα 1.500μ.



Το σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας - Αττική

Στην ανατολική πλευρά του Υμητού συναντάμε το μοναδικό σπήλαιο της Αττικής που άνοιξε τις πόρτες του για τους κατοίκους. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1926 από μια κατσίκα που έπεσε στην φυσική είσοδό του και κατέβηκε ο βοσκός σε βάθος 38 μέτρων για να την πιάσει.το επισκέψιμο μήκος είναι 300 μέτρα.




Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης -Κεφαλλονιά

Πρόκειται για ένα υπέροχο λιμνοσπήλαιο μήκους160 και πλάτους 40μ. .Ο επισκέπτης επιβιβάζεται σε βάρκες που κάνουν τον γύρω του σπηλαίου παρατηρώντας από κοντά τους σταλακτίτες που έχουν ηλικία από 16.000 έως 20.000 χρόνια!!!








Οι θησαυροί όμως δε τελειώνουν εδώ..........
Σε αρκετά μέρη όμως της Ελλάδας υπάρχουν και άλλα εξίσου εντυπωσιακά σπήλαια που μας μαγεύουν με την φυσική ομορφιά τους!!
Όπου και αν βρίσκεστε λοιπόν ρωτήστε να μάθετε αν υπάρχει κοντά σας κάποιο σπήλαιο να το επισκεφθείτε!
Το ταξίδι συνεχίζεται!!!!!!!

Dhyan Darsho (Ελένη Πιππή)


...
                                      --> ... ..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ .
grizosgatos.blogspot.gr/.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου