Σαντορινή : Ένας παγκοσμίου φήμης γεώτοπος !


Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Η μοναδική μορφολογία του νησιωτικού συμπλέγματος με τους απότομους βράχους, τα πολύχρωμα πετρώματα και την εντυπωσιακή καλντέρα κόβουν την ανάσα του επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο των 
Hellenic Seaways πλησιάζει το λιμάνι.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει έως σήμερα τη μορφολογία του νησιού ανάγοντας το νησί σε γεώτοπο παγκόσμιας εμβέλειας με μεγάλο επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Η εξέλιξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης διακρίνεται στην προμινωική και μεταμινωική φάση. Το σύνολο των εκρήξεων της προμινωικής φάσης είχε σχηματίσει ένα κωνικό νησί που καλούνταν από τους αρχαίους Έλληνες Στρογγύλη. Η Στρογγύλη άκμασε κατά την εποχή του Χαλκού όπως πιστοποιείται από τον αρχαίο οικισμό του Ακρωτηρίου στις νότιες ακτές του νησιού. Η μινωική έκρηξη (1614 π.Χ.) διαφοροποιεί το τοπίο δημιουργώντας μια μεγαλοπρεπή καλντέρα και σχηματίζοντας τα νησιά Θήρα, Θηρασιά και Ασπρονήσι. Ή βίαιη έκρηξη της εποχής είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των οικισμών του νησιού ενώ σύνδρομα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, τσουνάμι) επηρέασαν ακόμα και την Κνωσό στη μακρινή Κρήτη. Ακολουθούν νέες εκρήξεις και στους ιστορικούς χρόνους με ροές λάβας και εξώθηση ηφαιστειακού υλικού που σχηματίζουν τα νησιά Παλαιά και Νέα Καμένη στο κέντρο της καλντέρας. Η τελευταία έκρηξη πραγματοποιήθηκε μόλις πριν 60 χρόνια με αποτέλεσμα την επέκταση της Νέας Καμένης.
Στη σύγχρονη ιστορία, οι κάτοικοι της Οίας και των Φηρών έσκαψαν τα τοιχώματα της καλντέρας δημιουργώντας τα εντυπωσιακά ‘υπόσκαφα’. Πρόκειται για σπηλαιοειδείς κατοικίες, λαξευμένες στα απότομα ηφαιστειακά πετρώματα της δυτικής πλευράς της Σαντορίνης. Η σύσταση του εδάφους του νησιού, επηρεασμένη από τα ηφαιστειακά υλικά, ήταν καταλυτική για τη δημιουργία ενός από τους παλαιότερους αμπελώνες στον κόσμο που προσφέρουν έως και σήμερα μοναδικές ποικιλίες κρασιών.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού αποτυπώνεται στο έντονο ανάγλυφο, στις ηφαιστειακές φλέβες που διατρέχουν τα τοιχώματα της καλντέρας, στις χρωματιστές παραλίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τμήμα της καλντέρας, στα σεληνιακά τοπία της Παλαιάς και Νέας Καμένης και στα ιαματικά νερά των Θερμών Πηγών πίσω από την Παλαιά Καμένη όπου αναβλύζει ατμός και θειάφι.
www.santorini-travel.gr/

                                                     . -->

.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
πηγή: blog.visitgreece.gr/el.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου