Λακωνία

Ο νομός της Λακωνίας βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Πελοποννήσου και αποτελεί προορισμό ιδανικό για όλα τα γούστα καθώς συνδυάζει βουνό με θάλασσα.
Αποτελείται από δύο οροσειρές, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και ενδιάμεσα περνάει
ο ποταμός Ευρώτας με την κοιλάδα του.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η Σπάρτη, η οποία έχοντας καταφέρει να διατηρήσει μέρος της παλιάς της αίγλης σε συνδυασμό με την τοποθεσία της, είναι σαν επίγειος παράδεισος.
Πώς να πάτε
Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ της Αθήνας για όλη τη Λακωνία. Για περισσότερες πληροφορίες:
ΚΤΕΛ Σπάρτης, τηλ. επικοινωνίας: 27310-26.441
Tι να δείτε
Στην Σπάρτη την πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας ο επισκέπτης εκτός από τα όμορφα τοπία θα έχει τη δυνατότητα να δει:
*Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ιδρύθηκε το 1874 και περιλαμβάνει εκθέματα από προϊστορική-αρχαϊκή-κλασική και ρωμαϊκή περίοδο καθώς και σημαντικά λακωνικά μνημεία.
*Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
*Δημοτική Βιβλιοθήκη
*Κουμαντάρειος Πινακοθήκη
*Ακρόπολη Σπάρτης, ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα από αρχαιολόγους όλου του κόσμου και περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά.
*Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ακρόπολης ακριβώς κάτω από το ιερό της Αθηνάς. Είναι από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της αρχαίας εποχής.
*Τον Μυστρά με την Καστροπολιτεία του και το Αρχαιολογικό του Μουσείο, χτισμένος στους πρόποδες του Ταΰγετου, μέρος του δεσποτάτου του Μορέως, το κέντρο ανάπτυξης της περιοχής και ένα μέρος με τεράστια ιστορία. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1951 και περιλαμβάνει γλυπτά, νομίσματα, υφάσματα και οργανικές ύλες. 
*Το Γεράκι με το Κάστρο του
*Το Άγαλμα του Λυκούργου
*Το Λεωνίδαιον με τα οστά του Λεωνίδα, στην περιοχή του Κενοταφίου μέσα σε ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα.
*Το Μενελαίον, ένα ιερό προς τιμήν του Μενέλαου και της Ελένης στην περιοχή της Θεραπνής, νοτιοανατολικά της Σπάρτης.
*Το Αμύκλειον, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης και φιλοξενεί το ιερό του θεού Απόλλωνα.
*Το Ναό της Αρτέμιδος, ανατολικά της Γέφυρας του ποταμού Ευρώτα, ένα ιερό άκρως σημαντικό για την περιοχή εκείνη την περίοδο.
*Το Ναό του Αμυκλαίου Απόλλωνα, είναι στον λόφο της Αγίας Κυριακής και τα ευρήματα του συνδυάζουν το δωρικό με τον ιωνικό ρυθμό και γι αυτό είναι τόσο σημαντικά.
*Τα Λουτρά της Αράπισσας, συγκρότημα με λουτρά ρωμαϊκής εποχής στην νοτιοδυτική πλευρά της ακρόπολης.
*Το Ιερό της Αθηνάς Χαλκιοίκου, μεγάλο ιερό και το σημαντικότερο της αρχαίας Σπάρτης. Η θεά πήρε το όνομά της από χάλκινα ελάσματα που υπήρχαν εκεί. Στο ιερό τελούνταν πολλές σημαντικές εκδηλώσεις.
*Το Θολωτό τάφο Βαφείου, κοντά στις Αμύκλες, ένας θολωτός τάφος με τεράστια αρχαιολογική σημασία για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς τα 2 χρυσά κύπελλα έδωσαν διεθνή φήμη στο μνημείο.
*Τον Καιάδα, ένα σπήλαιο κοντά στην περιοχή της Τρύπης με την παρουσία βαράθρου με ανθρώπινα οστά.
Η Λακωνία όμως δεν είναι μόνο η Σπάρτη με τα αρχαιολογικά της μνημεία. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού: 
-Γύθειο με τον Αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για μια όμορφη πόλη της Λακωνικής Μάνης που μοιάζει να είναι σαν νησάκι. Είναι δημοφιλέστατος καλοκαιρινός προορισμός. Συνδυάζει βουνό με θάλασσα και οι άριστες υποδομές του παρέχουν μοναδική άνεση. Το γραφικό του λιμάνι, τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του σπίτια, οι παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά και τα πολλά μέρη ψυχαγωγίας το καθιστούν ξεχωριστό. Το Μουσείο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα από την περίοδο ακμής της πόλης. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από λείψανα του αρχαίου θεάτρου, της αγοράς, ταφικών μνημείων ρωμαϊκής περιόδου και παλαιοχριστιανικών βασιλικών.
-Νεάπολη με το Απολιθωμένο Δάσος της
-Βάθεια με τους πύργους της μανιάτικης πολιτείας
-Ελαφόνησο με τις νόστιμες αστακομακαρονάδες της. Βρίσκεται στον Λακωνικό κόλπο και έχει πολλές φυσικές ομορφιές. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριουδάκι Βιγκλάφια που βρίσκεται απέναντι από το νησάκι μέσω καϊκιού. Στο λιμανάκι βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Άγιου Σπυρίδωνα. -Τα γραφικά καφενεία της και τα εστιατόρια προσφέρουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Ιδανικό μέρος για παιδιά καθώς η απουσία αυτοκινήτων και οι ρηχές παραλίες δίνουν ασφάλεια. Η Νεάπολη απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα.
-Μονεμβασία με το Κάστρο της. Είναι μια καστροπολιτεία με τεράστια ιστορία. Βρέχεται από το Μυρτώο πέλαγος και το λιμάνι της είναι γνωστό λόγω κατοχής από τους Ενετούς. Απαρτίζεται από 2 πόλεις, την Επάνω πόλη που λέγεται και Κάστρο και είναι χτισμένη στο πλάτωμα του βράχου και την Κάτω πόλη, τη Γέφυρα. Η επιρροή των Ενετών είναι εμφανής στα κάστρα, τα σπίτια και τις εκκλησίες της Μονεμβασίας. Εδώ είναι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας που στην ουσία αποτελεί μικρογραφία της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Τα στενά και δαιδαλώδη σοκάκια θα κεντρίσουν σίγουρα το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Επίσης εδώ είναι το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. -Υπάρχουν άφθονα μαγαζιά για αγορές και φαγητό ενώ η νυχτερινή ζωή θα αποζημιώσει όσους ταξιδέψουν μέχρι εκεί.
-Αρεόπολη, χτισμένη πάνω σε βράχο με τα μοναδικά πυργόσπιτα και άλλα συγκροτήματα.
-Μάνη με τα τοπία, τα έθιμα και το Μουσείο της
-Αρχάγγελος, ένα ψαροχώρι με γραφικά τοπία και ωραίες παραλίες.
-Σκάλα με τις εντυπωσιακές εκκλησίες και μονές της
-Γέρακας με το ελληνικό φιόρδ, δηλαδή ένα μικρό χωριό μεσαιωνικού τύπου χτισμένο σε ένα φυσικό λιμάνι και περικυκλωμένο από λόφους.
-Κυπαρίσσι με το Αμφιθέατρο του 
-Ευρώτας με τις κοιλάδες του
-Ταΰγετος και Πάρνωνας με τα γραφικά τους χωριά και το αναρριχητικό πάρκο
-Σπήλαιο Δυρού, σπήλαιο με λίμνη της νεολιθικής εποχής το οποίο ανακαλύφθηκε το 1958.
-Σπήλαιο Καστανιάς, σπήλαιο με έκταση 1500 τ.μ. και χωρισμένο σε 2 τμήματα. Διαθέτει πλήθος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
-Σπήλαιο Απήδημα. Αν είστε φυσιολάτρης, θα λατρέψετε αυτό το μέρος.
Εκκλησίες και Μοναστήρια
Στο νομό Λακωνίας υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι:
`Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Γέννηση της Θεοτόκου, Ναός Ταξιαρχών στο Γύθειο
`Άγιος Κωνσταντίνος, Αγία Τριάδα, Παναγία Μυρτιδιώτισσα, Άγιος Χαράλαμπος στη Νεάπολη
`Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή, Άγιος Σπυρίδων, Εισόδια της Θεοτόκου, Ναός Παναγίας `Καταφυγιώτισσης, Ναός Υπαπαντής στη Σπάρτη
Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι
@Ακρόπολη Σπάρτης, ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα από αρχαιολόγους όλου του κόσμου και περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά.
@Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ακρόπολης ακριβώς κάτω από το ιερό της Αθηνάς. Είναι από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της αρχαίας εποχής.
@Τον Μυστρά με την Καστροπολιτεία του και το Αρχαιολογικό του Μουσείο, χτισμένος στους πρόποδες του Ταΰγετου, μέρος του δεσποτάτου του Μορέως, το κέντρο ανάπτυξης της περιοχής και ένα μέρος με τεράστια ιστορία. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1951 και περιλαμβάνει γλυπτά, νομίσματα, υφάσματα και οργανικές ύλες.
@Το Λεωνίδαιον με τα οστά του Λεωνίδα, στην περιοχή του Κενοταφίου μέσα σε ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα.
@Το Μενελαίον, ένα ιερό προς τιμήν του Μενέλαου και της Ελένης στην περιοχή της Θεραπνής, νοτιοανατολικά της Σπάρτης.
@Το Αμύκλειον, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης και φιλοξενεί το ιερό του θεού Απόλλωνα.
@Το Ναό της Αρτέμιδος, ανατολικά της Γέφυρας του ποταμού Ευρώτα, ένα ιερό άκρως σημαντικό για την περιοχή εκείνη την περίοδο.
@Το Ναό του Αμυκλαίου Απόλλωνα, είναι στον λόφο της Αγίας Κυριακής και τα ευρήματα του συνδυάζουν το δωρικό με τον ιωνικό ρυθμό και γι αυτό είναι τόσο σημαντικά.
@Το Ιερό της Αθηνάς Χαλκιοίκου, μεγάλο ιερό και το σημαντικότερο της αρχαίας Σπάρτης. Η θεά πήρε το όνομά της από χάλκινα ελάσματα που υπήρχαν εκεί. Στο ιερό τελούνταν πολλές σημαντικές εκδηλώσεις.
@Τον Θολωτό τάφο Βαφείου, κοντά στις Αμύκλες, ένας θολωτός τάφος με τεράστια αρχαιολογική σημασία για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς τα 2 χρυσά κύπελλα έδωσαν διεθνή φήμη στο μνημείο.
@Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ιδρύθηκε το 1874 και περιλαμβάνει εκθέματα από προϊστορική-αρχαϊκή-κλασική και ρωμαϊκή περίοδο καθώς και σημαντικά λακωνικά μνημεία.
@Γύθειο με τον Αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα από την περίοδο ακμής της πόλης. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από λείψανα του αρχαίου θεάτρου, της αγοράς, ταφικών μνημείων ρωμαϊκής περιόδου και παλαιοχριστιανικών βασιλικών.
Ήθη, έθιμα και παραδόσεις
Λακωνία, σαν ένας νομός με μεγάλη ιστορία, έχει να επιδείξει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και ήθη και έθιμα που διατηρεί ακόμα. 
Στην Σπάρτη διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις όλη τη διάρκεια του έτους όπως είναι εκδηλώσεις των τοπικών συλλόγων με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συλλόγων αλλά και σχολείων, το Σαϊνοπούλειο Θέατρο, εκδηλώσεις του Ορειβατικού της Συλλόγου, της «Υπαιθρίου Ζωής» κ.α. 
Επίσης πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες όπως ο Γύρος της πόλης, το Σπάρταθλον, η Σπαρτακιάδα κ.α.
Στον υπόλοιπο νομό γίνονται διάφορα πανηγύρια όπως στον Ασωπό και τη Νεάπολη, στο Βασσαρά και το Γεράκι ειδικά το Πάσχα, στη Μονεμβασία, στην Αρεόπολη. 
Τέλος, ξεχωρίζει το έθιμο της βεντέτας που γίνεται στην ιστορική Μάνη.
Παραλίες
Η Λακωνία διαθέτει πεντακάθαρες παραλίες ιδανικές για οικογενειακές στιγμές και διασκεδαστικό κολύμπι. Αρκετές παραλίες έχουν βραβευτεί με τη μπλε σημαία.
!Αμπελάκια, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Ελαφόνησος, παραλία με πολύ καθαρά νερά σε γραφικό σημείο και με εστιατόρια που προσφέρουν τη γνωστή αστακομακαρονάδα.
!Γύθειο, κοντά στη Σπάρτη μια γραφική παραλία με γαλανά και καθαρά νερά.
!Ελιά, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Γερολιμένας, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Μαυροβούνι, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Σκουτάρι, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Σελινίτσα, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Βαθύ, παραλία με απότομα βαθιά και πεντακάθαρα νερά.
!Τηγάνια, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Αρχάγγελος, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Πλύτρα, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Νεάπολη, από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Προορισμός για κολύμπι και διασκέδαση σε όμορφο τοπίο.
!Κότρωνας, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Κυπαρίσσι, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Λιμένι, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Πούντα, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Άγιος Νικόλαος, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Νέο Οίτυλο, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Σίμος, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Νησιά της Παναγίας, γραφικότατες παραλίες ιδανικές για οικογένειες με παιδιά για κολύμπι και ξεκούραση.
!Χοτάσια, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
!Γλυφάδα, παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση.
Τι να δοκιμάσετε
Σύγκλινο (παστό χοιρινό)
Σέλινο με χοιρινό
Κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια
Σφουγγάτο (μακαρόνια με μυζήθρα και ομελέτα)
Τραχανά
Τηγανίτες (κουταλίδες)
Κουραμπιέδες
Μέλι
Τουλουμίσιο τυρί
Γλυκά του κουταλιού
Τι να ψωνίσετε
Η Λακωνία φημίζεται για το παρθένο λάδι που παράγει και τα πορτοκάλια της. 
Ακόμα, παραδοσιακά προϊόντα στον νομό είναι το βατικιώτικο κρεμύδι, το κάρδαμο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.

Δήμος Σπάρτης, τηλ. επικοινωνίας: 27310-26.517
Αστυνομία Σπάρτης, τηλ. επικοινωνίας: 27310-89.580
Νοσοκομείο Σπάρτης, τηλ. επικοινωνίας: 27310-28.671


...
                                      --> ... ..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ .
.i-diadromi.com/ .
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου