Νεμέα

Ο Δήμος Νεμέας, μεσογειακή περιοχή με πολυάριθμους αμπελώνες και αρχαίες μνήμες, περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Νεμέας, που είναι και η έδρα του Δήμου, Κουτσίου, Αρχαίας Νεμέας, Γαλατά, Αηδονιών, Πετρίου, Αρχαίων Κλεωνών, Λεοντίου, Δάφνης και Καστρακίου.
Στο μικρό αυτό κάμπο που ποτίζεται από τον ποταμό Ασωπό και σε μια μεγάλη έκταση στους...


 γύρω λόφους, η αμπελοκαλλιέργεια έχει παράδοση χιλιετιών, με σημείο αναφοράς το αγιωργίτικο σταφύλι που ευδοκιμεί εδώ και δανείστηκε το όνομά του από τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, όπως λεγόταν η Νεμέα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Τα νεμεάτικα κρασιά με ένα έντονο, βαθύ ρουμπινί χρώμα, το άρωμα που παραπέμπει σε ευγενή μπαχαρικά και τη λεπτή φινετσάτη γεύση, θεωρούνται από τα καλύτερα της Πελοποννήσου.
Κάθε χρόνο στη Νεμέα την «Αμπελόεσσα» διοργανώνεται γιορτή κρασιού με τη συμμετοχή τοπικών οινοπαραγωγών. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει πλούσια πολιτιστικά προγράμματα, γευόμενος όλες τις εμφιαλωμένες ποικιλίες.

Η οικονομία του Δήμου Νεμέας είναι κυρίως αγροτική, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία.
Σημαντική και η κοινωνική και πολιτιστική υποδομή του τόπου, με ταυτόχρονη φροντίδα των πολλών τοπικών και πολιτιστικών συλλόγων για τη διατήρηση της μακραίωνης παράδοσης, ενώ από το 1997 στη Νεμέα λειτουργεί η Γεωργική Τεχνική - Επαγγελματική Σχολή με σύγχρονο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης πάνω στην αμπελουργία και την οινοτεχνία, παρέχοντας τη δυνατότητα φοίτησης και σταδιοδρομίας σε νέους κυρίως αγροτικών οικογενειών, αποφοίτους Γυμνασίου.

Η Νεμέα, που έλαβε το όνομά της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του ποταμού Ασωπού, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους της ελληνικής γης. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ευρήματα που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι η περιοχή της Νεμέας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. 
Υπήρξε πανελλήνιο κέντρο θρησκευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, των Νέμεων ή Νέμειων, που τελούνταν κάθε δύο χρόνια, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, προς τιμήν του Οφέλτη, γιου του βασιλιά της περιοχής Λυκούργου.
Το καλοκαίρι του 1996, χάρη στις προσπάθειες τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής, οι αγώνες αναβίωσαν ύστερα από 2.300 χρόνια. Θεωρείται παγκόσμια αθλητική γιορτή που επιχειρεί να αποκαταστήσει αυθεντικά τη σύνδεση του σήμερα με το αρχαίο ελληνικό αθλητικό ιδεώδες.
Άτομα από 12-88 χρονών, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, πεποιθήσεις, επιδόσεις, απαλλαγμένα από το άγχος της πρωτιάς ή της διάκρισης, έρχονται στα Νέμεα ως θεατές, αθλητές, για να νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, την αίσθηση της συναδέλφωσης λαών και ανθρώπων, το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας. 
Όλα γίνονται λιτά, αυστηρά, τελετουργικά χωρίς ακρότητες. Τα Νέμεα είναι πρόκληση και πρόσκληση για τον άνθρωπο του σήμερα που βιώνει μια προσωπική αγωνία να αισθανθεί κοινωνικός-ενεργός άνθρωπος.
Η Νεμέα έγινε γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή: την εξόντωση του φοβερού λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή. Σήμερα, οι αγωνιζόμενοι στα Νέμεα ακολουθούν τα ίδια βήματα του μυθικού ήρωα, από τις Κλεωνές, που ήταν η βάση των επιχειρήσεών του για την εξόντωση του μυθικού τέρατος, μέχρι τη Νεμέα, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με ελαιώνες και αμπελώνες.

Στο χαμηλό λόφο στα νότια του σημερινού κάμπου της Νεμέας, κοντά στις πηγές του Ασωπού, ο βασιλιάς Άρας έχτισε μια πόλη για τους υπηκόους του, έναν τόπο ευλογημένο, μ' ένα ποτάμι να ποτίζει τον εύφορο κάμπο, που ονομάστηκε Φλιασία, αφού εδώ βασίλεψε, σύμφωνα με το μύθο, ο Φλίας, ο γιος του θεού Διονύσου. 
Εκεί, όπως λένε, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το αμπέλι και παράχθηκε κρασί, ο περίφημος φλιάσιος οίνος, περιζήτητο κρασί που συνόδευε τα πιο πλούσια συμπόσια. Η Αρχαία Φλιασία βρίσκεται 5 χλμ. δυτικά της Αρχαίας Νεμέας και θεωρείτο σημαντικό φιλοσοφικό κέντρο της αρχαιότητας. Εδώ βρίσκονται τα ιερά της Ήβης, της Δήμητρας και της Περσεφόνης, ο ναός του Ασκληπιού, στη θέση του οποίου χτίστηκε η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και κλασσικό οικοδόμημα που οι ντόπιοι αποκαλούν «Παλάτι».
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και τα χαμηλότερα εδώλια θεάτρου και τα θεμέλια σκηνής, όπου δίνονταν παραστάσεις αρχαίου δράματος, μέρος της τελετουργίας στις γιορτές του Διονύσου.

Ο Φλιούντας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην πνευματική ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, αφού το όνομά του συνδέεται με τη σχολή των Πυθαγορείων που άκμασε σ' αυτή κατά το 400 π.Χ. Στο βόρειο μέρος του νεμεατικού πεδίου δεσπόζει το όρος του Φωκά, το οποίο κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Απεσάς. Το όνομά του το οφείλει στον Περσέα, ο οποίος πρώτος θυσίασε στην κορυφή του στον Απεσάντιο (αυτόν που βρίσκεται μακριά) Δία, μετά το πέρας της εκστρατείας του στα νησιά του Ωκεανού και το φόνο της Μέδουσας.
Δυτικότερα της Φλιασίας, συναντώνται τα χωριά Πετρί και Αηδόνια, πλαισιωμένα από πλατάνια και τρεχούμενα νερά.
Το χωριό Αηδόνια έγινε διάσημο λόγω του μυκηναϊκού θησαυρού του «θησαυρός των Αηδονιών». Εδώ, ανασκάφηκαν μυκηναϊκοί τάφοι - κατά μεγάλο ποσοστό συλημένοι. Από το σύμπλεγμα των λαξευτών αυτών μυκηναϊκών τάφων σε ύψωμα πλησίον του χωριού προέρχεται ο περίφημος θησαυρός των Αηδονιών. Τα πολύτιμα αντικείμενα των Αηδονιών μαρτυρούν ότι κατά τον 16ο και 15ο αι. π.Χ. ένας σπουδαίος οικισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή αυτή, ίσως η ομηρική Αραιθυρέα. 

Ανατολικά της Νεμέας βρίσκονται οι Αρχαίες Κλεωνές, ένα γραφικό μικρό χωριό, που οφείλει το όνομά του στην Κλεώνη, κόρη του Ασωπού ή του Πέλοπα. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται κοντά στο χωριό Κοντόσταβλος, ενώ το 1926, έπειτα από ανασκαφές, ήρθαν στο φως σπουδαία ευρήματα, ερείπια δωρικού ναού του Ηρακλή, του ναού της Αθηνάς και των τειχών.
Ο επισκέπτης, για να φτάσει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, θ' απολαύσει μια υπέροχη διαδρομή μέσα από αμπέλια, ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, περνώντας από τα χωριά Σουληνάρι και Χαλκί.
Ο δρόμος καταλήγει στη δυτική άκρη του χωριού Αρχαία Νεμέα, χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες των αρκαδικών βουνών, σε υψόμετρο 330 μ. Εδώ βρίσκεται το ιερό του Δία, το πιο σημαντικό οικοδόμημα του αρχαιολογικού χώρου, τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα. Θεμελιωμένος τον 4ο π.Χ. αιώνα, με τους δωρικού ρυθμού κίονές του να στέκουν ακόμη επιβλητικοί στο νεμεάτικο πεδίο, περιστοιχίζεται από τον εντυπωσιακό βωμό του Δία, θεμέλια ξενώνα, ερείπια λουτρών και ερείπια σπιτιών της Πρωτοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου.
Ορατά είναι και τα ερείπια τρίκλιτης Βασιλικής, εντυπωσιακού μεγέθους, πάνω από το λόφο του σταδίου, οικοδομημένης τον 5ο μ.Χ. αιώνα από το υλικό του βωμού του Δία, πάνω στα ερείπια του ελληνιστικού ξενώνα, από μια μικρή χριστιανική αγροτική κοινότητα που εγκαταστάθηκε εδώ.
Το στάδιο, νοτιοανατολικά από το ναό του Δία, είναι χτισμένο στους βόρειους πρόποδες του λόφου Ευαγγελίστρια, στο καλύτερο σημείο της κοιλάδας, απ' όπου η θέα είναι καταπληκτική.
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας ορθώνεται ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα της περιοχής και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχέδια που αποκαλύπτουν όλη την ιστορία της.
Σημαντικό αξιοθέατο της Νεμέας είναι το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο τουλάχιστον το 1633 στο λόφο του Πολυφέγγους, 2,5 χλμ. νοτιοδυτικά της Νεμέας, με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν η Γέννηση της Θεοτόκου, η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Άγιος Γεώργιος. Η είσοδος της Μονής είναι λιθόκτιστη, καμαρωτή με τη δυτική πλευρά της να αγγίζει το βράχο και την αριστερή να στηρίζεται σε τοίχο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ασκηταριό του Πολυφέγγους, που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα σε σπηλιά της κορυφής του προβούνου. 
Στον Άγιο Νικόλαο, μονή που χτίστηκε το 1700, σώζεται σήμερα το ανακαινισμένο εκκλησάκι και η παλιά εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Στον οικισμό του Κουτσομοδίου της Αρχαίας Νεμέας συναντάται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, άμεσα συνδεδεμένο με την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής. Μονόχωρο, με κεραμοσκεπή, με ξύλινο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες, φιλοτεχνημένες το 1931, είναι το στολίδι και το καμάρι του οικισμού.

Τελειώνοντας την περιπλάνηση ο επισκέπτης, διασχίζοντας τους πλούσιους αμπελώνες της Νεμέας φτάνει στο χωριό Λεόντιο, το ιδανικότερο τόπο για το αγιωργίτικο (330 μ. υψόμετρο), ένα κρασί που σκλαβώνει τις αισθήσεις με την πρώτη δοκιμή. Το Λεόντιο είναι η περιοχή που δίνει περισσότερο από το ? της Νεμεάτικης παραγωγής, ενώ, αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε εδώ, μια καλή επιλογή είναι ο ξενώνας, δωρεά του Γιώργου Μπεκιάρη.
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας και διασχίζοντας τον αυχένα Μαυροβουνίου - Γεροντίου, έχοντας μια πανοραμική άποψη του κάμπου της Νεμέας, εισερχόμαστε στο δήμο Στυμφαλίας.

Το μεθυστικό άρωμα της φύσης και τα πρασινοκίτρινα χρώματα που χαϊδεύουν και αγκαλιάζουν το ειδυλλιακό τοπίο του Δήμου Νεμέας παραμένουν και σήμερα το ίδιο θεϊκά και μαγικά με εκείνα που γέμισαν την ψυχή του μυθικού ήρωα Ηρακλή με το δώρο της Αθανασίας. 
..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
πηγή: i-diadromi.com .
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου