Τα 30 πιο ωραία πράγματα στην Ελλάδα (1ο μέρος)



Το πιο ωραίο γυμνό 
Λυπούμαστε, αλλά όχι, οι φωτογραφήσεις του Playboy δεν παίρνουν μέρος. Ψάχνουμε πράγματα με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο. Κι έτσι καταλήγουμε στο πιο διάσημη παρουσίαση του αντρικού σώματος που δημιουργήθηκε ποτέ: στον Ερμή του Πραξιτέλη. Το άγαλμα χρονολογείται από το 343 π.Χ. και έχει κατασκευαστεί από...
μάρμαρο της Πάρου. Είναι το μόνο αυθεντικό έργο του Πραξιτέλη που έχει διασωθεί. Βρέθηκε στην Ολυμπία, απείραχτο στο βάθρο του, αρκετά μέτρα κάτω από την γη και έχει ύψος 2.10 μ. Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να γιορτάσουν τη συνθήκη ειρήνης. Αργότερα είχε τοποθετηθεί στο ναό της Ήρας, όπου και βρέθηκε το 1877.
Το πιο ωραίο νησί 
Υπάρχουν πολλά όμορφα νησιά στην Ελλάδα, όπως οι Βόρειες Σποράδες, τα νησιά του Ιονίου, μεταξύ των οποίων και η αγαπημένη μου Λευκάδα. Όμως θα ξεχωρίσω τις Σπέτσες. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν τη γοητεία και τη νοσταλγική κομψότητα του νησιού μέχρι σήμερα, οι Σπέτσες παραμένουν ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά. Από τότε που η καλή αθηναϊκή κοινωνία παραθέριζε στις Σπέτσες και η Βασιλική οικογένεια διοργάνωνε εδώ τα κυνήγια της έως τους περιλάλητους βασιλικούς γάμους τον Αύγουστο του 2010, οι Σπέτσες ακτινοβολούν. Και κάθε καλοκαίρι εφοπλιστές και επώνυμοι «παρελαύνουν» από τη Ντάπια και το παλιό Λιμάνι. Το νησί είναι ένα από τα αληθινά διαμάντια του Αργοσαρωνικού, με καταπληκτικές θάλασσες και μια κομψότατη πόλη γεμάτη επιβλητικά νεοκλασικά με παραδεισένιες αυλές και σπάνιας αισθητικής βοτσαλωτά.
 
Το πιο ωραίο νεκροταφείο
 
Θάνατος, ταφή, αποσύνθεση. Λέξεις που δεν είναι ακριβώς συνώνυμες με την ομορφιά. Πολλά μπορούν να λεχθούν για τη μελαγχολική χάρη των κοιμητηρίων. Όμως η Μήλος δύσκολα μπορεί να βρει αντίπαλο στην κατηγορία αυτή. Οι κατακόμβες της είναι το πρώτο μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στο νησί. Αρχικά ήταν τρεις μεγάλες ανεξάρτητες υπόγειες στοές λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα, που κάθε μια συνδεόταν με άλλες μικρότερες. Σήμερα αποτελούν σύμπλεγμα, καθώς οι τρεις κεντρικές στοές συγκοινωνούν μεταξύ τους με νεότερες διανοίξεις που έγιναν το 20ο αιώνα. Το σύμπλεγμα συμπληρώνει ένας ορθογώνιος νεκρικός θάλαμος στη μορφή των cubicula των κατακομβών της Ρώμης. Η κάθε στοά έχει διαφορετικό πλάτος που ποικίλλει από 1-5 μέτρα και διαφορετικό ύψος, από 1,60-2,50 μέτρα. Στα τοιχώματα των στοών είναι χαραγμένες καμάρες μέσα στις οποίες έχουν διαμορφωθεί τα μνήματα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός τάφων υπάρχει και στο δάπεδο όλων των στοών. Σώζονται λίγα αποσπάσματα επιγραφών που είναι σημαντικές για τις πληροφορίες που μας δίνουν σχετικά με τα ονόματα Χριστιανών, αξιώματα του αρχαίου κλήρου και την πίστη των πρώτων Χριστιανών. Οι κατακόμβες, εκτός από κοιμητήριο, ήταν και τόπος λατρείας.
 
Το πιο ωραίο άγαλμα 

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα πολύ γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, της ελληνιστικής εποχής, που βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου. Κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει ένα πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο. Το άγαλμα, χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. και παριστάνει την Αφροδίτη. Βρέθηκε ακρωτηριασμένο, είναι από Παριανό μάρμαρο, έχει ύψος 2,02 μ. και εικάζεται πως η θεά στο αριστερό της χέρι κρατούσε μήλο ή καθρέφτη ή ότι με τα δύο χέρια της κρατούσε την ασπίδα του Άρη.
 
Το πιο ωραίο κάστρο
Η Μονεμβασιά είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της Πελοποννήσου και το επίνειο του νομού Λακωνίας. Ο βράχος της βρίσκεται σε απόσταση 95 χλμ. ΝΑ της Σπάρτης και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου. Ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης, από την οποία λέγεται ότι πήρε και το όνομά της. Δηλαδή από τα συνθετικά «Μόνη» και «Έμβασις», που δηλώνουν ότι υπάρχει μόνο μια είσοδος για να μπει κανείς (η στενή λωρίδα γης που συνδέει το βράχο με την ανατολική ακτή της Λακωνίας). Η περίφημη καστροπολιτεία ιδρύθηκε τη βυζαντινή περίοδο και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Πελοποννήσου. Τα υψηλά πέτρινα σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, οι βυζαντινές εκκλησίες και οι ισχυρές οχυρώσεις προκαλούν δέος και θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη, μεταφέροντάς τον σε περασμένες εποχές. Πολλά διατηρητέα οικήματα λειτουργούν ως παραδοσιακοί ξενώνες. Η διαμονή σ’ αυτά μένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη καθώς η ατμόσφαιρα είναι άκρως ρομαντική και ειδυλλιακή.
 

Το πιο ωραίο προϊστορικό σπήλαιο 
Τα Πετράλωνα είναι μια περιοχή στη Χαλκιδική περίπου 15 χιλιόμετρα από τα Μουδανιά. Τοσπήλαιο των Πετραλώνων είναι ένα από τα χιλιάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το διαφορετικό στο σπήλαιο αυτό είναι ότι έχουν βρεθεί απολιθώματα ζώων όπως επίσης και ο Αρχάνθρωπος μαζί με εργαλεία που χρησιμοποιούσε στην παλαιολιθική εποχή. Ο Αρχάνθρωπος είναι ο πιο παλιός Ευρωπαίος που έζησε στην περιοχή πριν από 700.000 χρόνια και ο οποίος ήξερε να χρησιμοποιεί ήδη την φωτιά. Το σπήλαιο είναι τόσο μεγάλο που για να εξερευνηθεί τελείως θα χρειαστούν περίπου 400 χρόνια ακόμη.
 
Το πιο ωραίο μοντέρνο κτήριο 
Έγινε μεγάλη συζήτηση για το κτήριο που θα έπρεπε να επιλεγεί σε αυτή την κατηγορία, με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, να είναι δύο φιλόδοξοι διεκδικητές του τίτλου. Αλλά στην κορυφή βρέθηκε το θαυμάσιο Αρχαιολογικό Mουσείο της Ακρόπολης. Είναι επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Αθηνών. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από τη Μυκηναϊκή περίοδο έως τη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών. Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Εκτίθενται περίπου 4.000 αντικείμενα σε ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων.
 
Η πιο ωραία τοιχογραφία
Στο ανάκτορο της Κνωσού, 5 χιλιόμετρα ΝΑ του Ηρακλείου της Κρήτης, βρέθηκαν πολύ όμορφες τοιχογραφίες, όπως ο πρίγκιπας, τα δελφίνια, οι κυρίες με τα μπλε, τα Ταυροκαθάψια και άλλες. Θα ξεχωρίσω την Παριζιάνα, ένα έργο της νέο-ανακτορικής περιόδου (1700-1500 π.Χ.), που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η νέο-ανακτορική περίοδος θεωρείται το πιο ώριμο στάδιο της μινωικής τοιχογραφικής τεχνοτροπίας, που χαρακτηρίζεται από τη συχνή χρήση του κίτρινου και του γαλάζιου χρώματος
 
Ο πιο ωραίος κόλπος
Η Παλαιοκαστρίτσα απέχει 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, περίπου στη μέση του νησιού και προς τη δυτική πλευρά του. Η περιοχή έγινε γνωστή χάρη στους Άγγλους περιηγητές και καλλιτέχνες το 19ο αιώνα που έρχονταν για να εμπνευστούν μέσα στο ονειρικό και ρομαντικό περιβάλλον της. Άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1950 και να αποκτά τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια και καταλύματα. Στην Παλαιοκαστρίτσα υπάρχουν έξι όρμοι: ο Άγιος Σπυρίδωνας, ηΑγία Τριάδα, ο Άγιος Πέτρος, το Αμπελάκι, η Αλίπα και τα Πλατάκια. Υπάρχει κι ένα γραφικό λιμανάκι που θυμίζει κλασικό και παραδοσιακό ψαράδικο ελληνικών νησιών. Το χαρακτηριστικό του τοπίου είναι φυσικά τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, καθώς και οι όμορφες αμμουδιές. Η Παλαιοκαστρίτσα οφείλει την τεράστια φήμη της και στο βυθό της, καθώς τα βράχια που ορθώνονται στη θάλασσα δημιουργούν σπηλιές και υποθαλάσσια πηγάδια, που αποτελούν προορισμό και αξιοθέατο για δύτες από όλο τον κόσμο.
 
Η πιο ωραία παραλία 
Η Ελλάδα φημίζεται για το σύνολο σχεδόν των παραλιών της, μεταξύ των οποίων διάσημες είναι οι παραλίες της Χαλκιδικής (ΚαλογριάΛαγόμανδρα κ.α.), το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ταΣύβοτα στη Θεσπρωτία, ο Άγιος Προκόπιος Νάξου, το Μαυροβούνι στο Γύθειο, οι Κουκουναριέςστη Σκιάθο, το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα και η Ελαφόνησος στη Λακωνία. Θα διαλέξω την πανέμορφη παραλία της Φαλάσαρνας που βρίσκεται στα ΒΔ του νομού Χανίων στην Κρήτη, 17 χλμ. από το Καστέλι. Είναι μια από τις πιο καθαρές παραλίες της Κρήτης με κρυστάλλινα νερά και έχει πολλές φορές βραβευτεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης! Το λευκό και κόκκινο χρώμα της άμμου καθώς κι η θέα των επιβλητικών βουνών που την κυκλώνουν, κάνουν τη Φαλάσαρνα ως μια από τις must επισκέψεις σας αν επισκεφθείτε την περιοχή.

 

..    
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ .
 .
πηγή: grizosgatos.blogspot.gr. 

 
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου