Τα 30 πιο ωραία πράγματα στην Ελλάδα (2ο μέρος)


Το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα 
Ξέρουμε ότι το να επιλέξεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, είναι εξίσου δύσκολο με το να επιλέξεις την πιο ωραία νιφάδα σε χιονοθύελλα. Είναι όλα διαφορετικά και η επιλογή είναι αποκλειστικά προσωπική. Παρόλα αυτά, μερικά μέρη είναι θρυλικά για το μαγευτικό τους ηλιοβασίλεμα. Η Valle de la Luna στην έρημο Ατακάμα της Χιλής είναι ένα από αυτά. Θα διαλέξω τη... Σαντορίνη, είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα του κόσμου, που είναι επίσης γνωστή για τα ηφαίστειά της. Το νησί βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Η Σαντορίνη με τα νησιά Θηρασιά και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από την έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού.
Το πιο ωραίο μοναστήρι 
Το μοναστήρι του Σίμωνος Πέτρας ή Σιμωνόπετρας βρίσκεται στη μοναστική πολιτεία του όρους Άθω, στην ανατολική χερσόνησο της Χαλκιδικής. Το μοναστήρι βρίσκεται στη νότια ακτή της χερσονήσου, ανάμεσα στο λιμάνι της Δάφνης και του μοναστηριού του Οσίου Γρηγορίου. Παρόλο που η νότια ακτή του Άθω είναι γενικά απότομη, ειδικά το μέρος αυτό, πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι, είναι ιδιαίτερα άγριο. Είναι χτισμένο στη κορυφή ενός τεράστιου μονήρους βράχου, που πρακτικά κρέμεται από έναν γκρεμό 330 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Σήμερα το μοναστήρι έχει 54 μοναχούς.
 
Η πιο ωραία γέφυρα 
Η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης βρίσκεται στον Κορινθιακό Κόλπο, ανάμεσα στο Ρίο και το Αντίρριο και συνδέει την Πελοπόννησο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ήταν το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1880. Τρία χιλιόμετρα από τη μια ακτή στην άλλη, 65 μέτρα βάθος, με θαλάσσιο πυθμένα αποτελούμενο από ένα στρώμα τουλάχιστον 100 μέτρων με ασταθή ιζήματα, χωρίς προσβάσιμο βραχώδες στρώμα, σε μια σεισμική περιοχή που θεωρείται από τις πιο δραστήριες στην Ελλάδα, λόγω του τεκτονικού ρήγματος μεταξύ της νότιας και της βόρειας ακτής. Πρόκειται για ένα ηράκλειο έργο: 250.000 κυβικά μέτρα μπετόν, μεταλλικός σκελετός 172.000 τόνων, τέσσερις πυλώνες ύψους περίπου 220 μέτρων από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι την κεφαλή τους, οι οποίοι συγκρατούν 368 καλώδια, τοποθετημένα ανά διαστήματα, τα οποία στηρίζουν ένα συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα μήκους 2.252 μέτρων. Η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου. Μπορεί να αντέχει σε ανέμους ταχύτητας 250 χλμ/ώρα, σε πρόσκρουση τάνκερ 180.000 τόνων που κινείται με ταχύτητα 16 κόμβων ή σε σεισμική δόνηση έντασης μεγαλύτερης των 7 Ρίχτερ.
 
Ο πιο ωραίος εθνικός δρυμός
Η ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας και καλύπτει μια έκταση 18.400 τετραγωνικών μέτρων. Περιλαμβάνει τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού με ένα τμήμα του στη Βοιωτία και το υπόλοιπο στη Φωκίδα, τις ΝΑ παρυφές του βουνού και το αισθητικό δάσος Τιθορέας που ανήκει στη Φθιώτιδα. Το αρχαιολογικής σημασίας Μαντείο των Δελφών έχει επίσης συμπεριληφθεί στην περιοχή. Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού είναι ο παλαιότερος στη χώρα (ιδρύθηκε το 1938), μαζί με εκείνον του Ολύμπου και ένας από τους πρώτους της Ευρώπης. Έχει έκταση 35.000 στρέματα. Ο Παρνασσός είναι ένα τεράστιο δάσος, ένα μέρος μοναδικό με ετερόκλητη βλάστηση, που διακρίνεται για τους φυσικούς και γεωμορφολογικούς σχηματισμούς με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και αρχαιολογική αξία, όπως ενδημική χλωρίδα και πανίδα, καταρράκτες, πηγές, φαράγγια, σπηλιές, βράχους, κυκλώπεια τείχη κλπ. Δεσπόζει η Αράχωβα, από τα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της πρωτεύουσας, ενώ πολύ κοντά βρίσκουμε το Πολύδροσο, την Αμφίκλεια, την Τιθορέα, το Δίστομο αλλά και τους Δελφούς.
 
Το πιο ωραίο ιστορικό κτήριο
 
Το μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν (1813-1891), νεότερος αδελφός του αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Κρίστιαν Χάνσεν. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Χάνσεν, και ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά οικοδομήματα του κόσμου. Πηγή έμπνευσης του αρχιτέκτονα ήταν η κλασική αρχιτεκτονική του αθηναϊκού 5ου αιώνα, όπως εμφανίζεται με τα μνημεία της Ακροπόλεως. Ειδικότερα ο Χάνσεν έλαβε τα στοιχεία ιωνικού ρυθμού που κυριαρχούν στο οικοδόμημα της Ακαδημίας από το κομψοτέχνημα του Ερεχθείου. Στον γλυπτικό και ζωγραφικό διάκοσμο του μεγάρου συγκεφαλαιώνεται όλη η αρχαία ελληνική παράδοση και συγχρόνως εκφράζονται τα χαρακτηριστικά του παρόντος και τα οράματα του Ελληνισμού της εποχής.
 
Ο πιο ωραίος πύργος
Αν και οι πύργοι στη Μάνη είναι εντυπωσιακοί εξαιτίας της αρχιτεκτονικής τους, ο πύργος που ξεχωρίζω βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Λευκός Πύργος είναι ένας οχυρωματικός πύργος του 15ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο. Στην αρχή ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος, αλλά από τον 17ο αιώνα και μετά ονομαζόταν ανεπίσημα Φρούριο της Καλαμαριάς και Πύργος των Γενιτσάρων. Μετά την διάλυση του τάγματος των Γενίτσαρων το 1826 αποκτά το όνομα Πύργος του Αίματος λόγω των σφαγών των Γενιτσάρων. Το όνομα διατηρείται και μετά το 1826 λόγω της λειτουργίας του ως φυλακή μελλοθανάτων και τόπο βασανιστηρίων, που συχνά εκτελούνταν από τους Γενιτσάρους γεμίζοντας με αίμα τους τοίχους. Το σύγχρονο όνομά του το πήρε όταν ένας εβραίος κατάδικος, ο Nathan Guidili, τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε. Κατά μία εκδοχή, η χρονολογία κατασκευής του μνημείου τοποθετείται περί το 1450-1470, λίγο μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430) και πρόκειται για ένα από τα πρωιμότερα δείγματα οθωμανικής οχυρωματικής που λαμβάνει υπόψη της το πυροβολικό.
 
Η πιο ωραία μάσκα
Η μάσκα του Αγαμέμνονα είναι ένα εύρημα της ανασκαφής των Μυκηνών το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν. Είναι μία χρυσή νεκρική μάσκα και βρέθηκε πάνω στο πρόσωπο ενός σώματος που βρέθηκε στον ταφικό θάλαμο Ε'. Ο Σλήμαν πίστευε ότι ανακάλυψε το πτώμα του θρυλικού αρχαίου βασιλιά Αγαμέμνονα, από όπου η μάσκα πήρε το όνομά της. Σύγχρονες αρχαιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι η μάσκα ανάγεται το 1500- 1550 π.χ., περίοδος πολύ προγενέστερη από την εποχή που ο Αγαμέμνονας υποτίθεται έζησε. Ωστόσο, το όνομα της μάσκας παρά την ανακάλυψη παρέμεινε, και σήμερα η μάσκα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
 
Ο πιο ωραίος γραφικός σιδηρόδρομος
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος κατασκευάσθηκε το 1886. Η αξιοποίηση του φαραγγιού του Βουραϊκού συνέδεσε τα Καλάβρυτα με την Πάτρα και την Αθήνα σε μια εποχή που δεν υπήρχε σχετικό οδικό δίκτυο. Σήμερα όλες οι εγκαταστάσεις (σταθμοί, στάσεις κλπ.) καθώς 20 μέτρα εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά μνημεία, ενώ η μαγεία του ορμητικού νερού, των απρόσμενα λαξευμένων από αυτό βράχων και της πλούσιας βλάστησης δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό «ωραιότερη σιδηροδρομική διαδρομή των Βαλκανίων».
 
Ο πιο ωραίος αυτοκινητόδρομος
Η Εγνατία οδός είναι ο πρώτος υψηλών προδιαγραφών οδικός άξονας που διασχίζει «οριζόντια» την Ελλάδα. Αρχίζει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην πορεία της ανατολικά, διέρχεται από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Β. Ελλάδας (Ιωάννινα, Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη). Με συνολικό μήκος 680 χλμ., αποτελεί μοχλό ανάπτυξης όλων των περιοχών που διασχίζει. Μαζί με τους 9 κάθετους άξονές της ανοίγει τεράστιες προοπτικές και αλλάζει τον τρόπο ζωής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης. Στην πορεία της συναντά περιοχές με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον (ορεινοί σχηματισμοί της Β. Πίνδου, υγροβιότοποι Αλιάκμονα, Στρυμόνα, Νέστου, Έβρου, Κορώνειας και Βόλβης) και μοναδικής ιστορικής σημασίας (αρχαιολογική περιοχή της Δωδώνης).
 
Το πιο ωραίο σπήλαιο
Υπάρχουν πολλά όμορφα σπήλαια στην Ελλάδα, όπως στα Ιωάννινα, στην Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη. Όμως αυτό που ξεχωρίζω είναι το σπήλαιο του Δυρού στο νομό Λακωνίας. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση, με ασύγκριτη τέχνη σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές «κουρτίνες» και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνία, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα. Το σπήλαιο έχει μήκος που ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα και η ύπαρξή του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900. Άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες, που είναι κάτω από το νερό, σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο (γι’ αυτό και το όνομα Βλυχάδα) με μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι 14 βαθμοί Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται μεταξύ 17-19 βαθμών, χειμώνα-καλοκαίρι. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα και η περιήγηση με κανό διαρκεί περίπου μισή ώρα. Η εξερεύνηση του σπηλαίου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
 


..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
πηγή: grizosgatos.blogspot.gr .
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου