Οι καλύτεροι ελληνικοί Πασχαλιάτικοι προορισμοί!

Τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω προορισμό;» Ο εορτασμός του Πάσχα είναι μια υπόθεση μάλλον προσωπική, που έχει να κάνει περισσότερο με το στυλ και τη διάθεση. Εμείς σας παρουσιάζουμε τους τέσσερις καλύτερους πασχαλιάτικους προορισμούς που μπορούν να σας μυήσουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της γιορτής, αλλά και να σας δώσουν αφορμές για περιηγήσεις.

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο καλύτερος ελληνικός πασχαλιάτικος προορισμός;» η απάντηση έρχεται αβίαστα: η Κέρκυρα – πρώτη και με διαφορά από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας. Μεγαλοπρέπεια, θεατρικότητα, κατάνυξη, θρησκευτικό συναίσθημα κάνουν το κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό. Το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, με τις φιλαρμονικές να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τα έθιμα να διατηρούνται εδώ και αιώνες αναλλοίωτα από τους Κερκυραίους, δίνει στη γιορτή το ιδιαίτερο χρώμα της.

Ποια είναι όμως εκείνα τα «μυστικά» που θα σε κάνουν να απολαύσεις στο έπακρο το κερκυραϊκό Πάσχα; Το βασικότερο όλων είναι να εξασφαλίσεις δωμάτιο στην πόλη της Κέρκυρας, αφού το όλο τελετουργικό του Πάσχα εξελίσσεται στην καρδιά της, στο Λιστόν και τη Σπιανάδα. Τα ξενοδοχεία που «βλέπουν» Σπιανάδα (εδώ γίνεται η φαντασμαγορική Ανάσταση) είναι λίγα και τα δωμάτιά τους γίνονται ανάρπαστα σχεδόν από το… προηγούμενο Πάσχα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης στεγάζονται σε παλιά παραδοσιακά κτίρια και τα δωμάτιά τους, με εξαίρεση τις σουίτες, είναι συνήθως μικρά. Αν δεν βρείτε δωμάτιο σε ξενοδοχείο εντός της πόλης, επιλέξτε τη λύση μιας μεγάλης και επώνυμης μονάδας που θα σας εξασφαλίσει στάνταρ παροχές σε κοντινή απόσταση – φροντίστε όμως για τις μεταφορές σας, καθώς το πάρκινγκ στην πόλη είναι πολύ δύσκολο. Έχετε υπόψη σας ότι το Πάσχα πέφτει φέτος πολύ νωρίς. Οπότε στην Κέρκυρα, όπου η υγρασία είναι ιδιαίτερα έντονη, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ομπρέλα, αδιάβροχο και κατάλληλα παπούτσια. Σχετικά με το δείπνο της Ανάστασης, αν δεν έχετε κάνει κάποια προσυνεννόηση με το ξενοδοχείο σας, θα πρέπει σίγουρα να κάνετε κράτηση σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης ή των μεγάλων ξενοδοχείων, διαφορετικά δεν είναι καθόλου απίθανο να μείνετε χωρίς μαγειρίτσα και κόκκινα αβγά. Η Πάτμος, με το δικό της πασχαλιάτικο τελετουργικό (πιο ιδιαίτερη στιγμή η λειτουργία του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη) και την κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού, έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις όλων εκείνων που θέλουν να βιώσουν το θρησκευτικό συναίσθημα. Αν την επιλέξετε, θα πρέπει να ξέρετε πως δεν έχει αεροδρόμιο. Στην περίπτωση που δεν αντέχετε τα πολύωρα ταξίδια στη θάλασσα ή δεν διαθέτετε χρόνο, η καλύτερη λύση είναι να εξασφαλίσετε αεροπορικό εισιτήριο για Λέρο ή Κω κι από εκεί να κινηθείτε με πλοίο ή δελφίνι (καιρού επιτρέποντος). Τα πιο καλά ξενοδοχεία του νησιού ανοίγουν για το Πάσχα, ενώ ορισμένα από αυτά ετοιμάζουν για τους πελάτες τους ειδικά εορταστικά μενού.

Διαφορετικά, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση στα λίγα καλά εστιατόρια και ταβέρνες στη Σκάλα και τη Χώρα που λειτουργούν την περίοδο του Πάσχα. Στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα εντυπωσιακά γιορτάζεται το Πάσχα στο Λεωνίδιο, με κορύφωση στη βραδιά της Ανάστασης, όταν κατακόκκινα αερόστατα γεμίζουν τον ουρανό και δίνουν απόκοσμη λάμψη στο βράχο που υψώνεται πάνω από την όμορφη τσακώνικη πολιτεία. Αν αναζητάτε πολυτέλεια στη διαμονή σας, καλά εστιατόρια και υψηλές παροχές, ο προορισμός δεν σας ταιριάζει. Εδώ, η τουριστική υποδομή είναι λιτή, με λιγοστά ενοικιαζόμενα στην παραλία του Λεωνιδίου και στο διπλανό Τυρό. Θα φάτε καλά, αλλά σε απλά ταβερνάκια – τη Μεγάλη Εβδομάδα τιμήστε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Για να αποφύγετε τη βαβούρα του οικισμού, ανεβείτε μέχρι τη Μονή της Παναγίας της Έλωνας (στο δρόμο από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμάς), που μοιάζει χωμένη μες στον κόκκινο βράχο, για να παρακολουθήσετε κάποια από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού. Αν το ζητούμενο είναι η απόλυτη θρησκευτική κατάνυξη, αφού το ‘Αγιο Όρος είναι μόνο για άντρες, ο αμέσως καλύτερος προορισμός είναι τα Μετέωρα. Ο μυστικισμός της μοναστικής πολιτείας ταιριάζει σε όλους εκείνους που αναζητούν ψυχική ανάταση και ηρεμία. Η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή (πολύ σημαντικό για τις νυχτερινές ώρες) είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, όπου το αυτοκίνητο φτάνει στο προαύλιο του μοναστηριού. Το Πάσχα εδώ μπορεί να έχει περιηγητικό χαρακτήρα, αφού με βάση σας τα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε εκδρομές στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή τη Λίμνη Πλαστήρα (γι’ αυτό σημειώστε ότι από τη βαλίτσα σας δεν πρέπει να λείπουν και κομμάτια της… χειμωνιάτικης γκαρνταρόμπας). Όσο για τη διαμονή, οι επιλογές ποικίλλουν: υπάρχουν μικροί ξενώνες στα ριζά των Μετεώρων, ενώ η Καλαμπάκα, πέρα από κάποια μέτρια ξενοδοχεία, διαθέτει δύο μεγάλες μονάδες, το «Αμαλία» και το πλήρως ανακαινισμένο πρόσφατα «Διβάνη-Μετέωρα». Η απόλυτη πασχαλινή γεύση στη Θεσσαλία είναι -φυσικά- το αρνί στη σούβλα ή στο φούρνο.

Πηγή

Via

Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου