Θάσος: Το «σμαράγδι» του Θρακικού Πελάγους με τη σπάνια φυσική ομορφιά!

Από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά της Ελλάδας, το νησί της Θάσου βρίσκεται μόλις 6 ναυτικά μίλια από την Καβάλα και έχει καταφέρει (ανεξήγητο πώς» να είναι ακόμα ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό.

Δεν μόνο η φυσική του ομορφιά που το καθιστά τόσο ελκυστικό, είναι και οι διάσπαρτοι αρχαιολογικοί του χώροι, που προσφέρουν ένα ξεχωριστό ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον στις διακοπές! Από τα πιο γοητευτικά στοιχεία του νησιού είναι τα δέντρα (κέδροι, βελανιδιές, ελιές, πεύκα) που ακουμπούν στις ατελείωτες παραλίες της. Στη Θάσο θα φτάσετε με καράβι που αναχωρεί από το πορθμείο Κεραμωτής της Καβάλας.

Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας. Περπατήστε στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο και επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο για μια πιο συστηματική προσέγγιση στις αρχαιότητες του νησιού.

Παραλίες

Ολόχρυσες αμμουδιές με νερά ρηχά η βαθιά∙ αρωματικά πεύκα που «χαϊδεύουν» παραλίες δυσπρόσιτες με πεντακάθαρους βυθούς∙ παραλίες περισσότερο ή λιγότερο οργανωμένες για απλό κολύμπι ή κάμπινγκ. Η διαφοροποίηση καλύπτει όλες τις προτιμήσεις και εξασφαλίζει εξαίσιες επιλογές όχι μόνο για οικογενειακές διακοπές, αλλά και για μοναχικές, ήσυχες στιγμές. Η Θάσος διαθέτει τις γραφικές παραλίες της Μακρύαμμου, της Χρυσής Αμμουδιάς, της Αλυκής, του Ποτού και του Πευκαρίου στα Λιμενάρια, της Σκάλας Μάριων, της Σκάλας Καλλιράχης, της Σκάλας Σωτήρος, της Σκάλας Πρίνου και της Σκάλας Ραχωνίου, οι οποίες προσφέρουν στον επισκέπτη απολαυστικό μπάνιο και φρέσκο ψάρι στα ψαροχώρια του νησιού με τη γαλήνια και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Τι να επισκεφτείτε Αρχαιολογικό Μουσείο

Ένας Κούρος ύψους 3,5 μ., γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα, γύψινες φιγούρες διαφόρων περιόδων και αμφορείς είναι μερικά από τα εκθέματα από τον 7ο π.Χ. μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα, τα οποία φιλοξενούνται στο μουσείο στον Λιμένα, όπου θα πάρετε μια γεύση από τους θεσμούς, τη ζωή και τα έθιμα των κατοίκων στην αρχαιότητα.

Χερσόνησος Αλυκής

Οι φυσικές αλυκές έδωσαν το όνομα σε αυτήν τη χερσόνησο, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού κι έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΤ αρχαιολογικός χώρος. Σώζονται εδώ τα λείψανα αρχαίου οικισμού, ένα ιερό του 7ου π.Χ. αιώνα, λατομεία μαρμάρου αλλά και παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

Κάστρο

Σε απόσταση 12 χλμ. από τα Λιμενάρια, το Κάστρο είναι ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού, ο οποίος ξαναζωντάνεψε τα τελευταία χρόνια και μπήκε στον τουριστικό χάρτη. Πάρτε από εδώ το δρόμο για τους περίφημους καταρράκτες.

Αρχαία Αγορά

Οι ανασκαφές που έγιναν μεταξύ του 1948 και του 1955 έφεραν στο φως τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς ( θρησκευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα ) στη βορειοανατολική πλευρά του Λιμένα, πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ θα δείτε ερείπια από τους Ναούς του Θεαγένη και του Δία καθώς και της Αρτεμισίας.

Extra tip για μυημένους

Το Παλιό Μονοπάτι Του Θεολόγου

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι πολλών χρονών το όποιο βρίσκετε έξω από το χωριό θεολόγος. Ξεκινάει από την εκκλησία και καταλήγει στο σχολειό. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε συνοδεύει η πανέμορφη θεά του χωρίου αλλά κ των βουνών το όποιο περιβάλλουν. Ένα ποταμάκι, μια μικρή γέφυρα κ τα φαναράκια που υπάρχουν εκεί σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.

Το καλύτερο για το τέλος!

Γκιόλα Μια φυσική πισίνα με τιρκουάζ νερά, που σε καλούν να βουτήξεις αμέσως μόλις την αντικρίσεις, θα χάσετε σίγουρα το μυαλό σας!

Για να φτάσετε στην Γκιόλα οδηγήστε από τον Ποτό προς το Αστρίς. Μετά το ξενοδοχείο Αέρια θα βρείτε μία πινακίδα στα δεξιά σας πoυ γράφει Σειρήνες. Στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο. Μετά από λίγο θα φτάσετε σε μία παραλία. Εκεί μπορείτε να παρκάρετε καθώς η διαδρομή δυσκολεύει. Ανηφορίστε τον χωματόδρομο στα αριστερά σας στο τέλος του οποίου θα πρέπει να παρκάρετε. Από εκεί κατηφορίστε προς την ακτή. Υπάρχουν πολλά βελάκια που θα σας δείξουν το δρόμο. Σας συμβουλεύουμε να κινηθείτε με κάποιο ψηλό ή τετρακίνητο όχημα. Η συνολική διαδρομή από τον κεντρικό δρόμο είναι περίπου δύο χιλιόμετρα.

Πηγή

Via




 greeklike



                                                     . -->
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου