Σίφνος: ένα πανέμορφο νησί που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία

Και θα σας εξηγήσουμε το γιατί.

Κοντεύουμε στα μέσα του Ιουλίου και οι ιδέες σχετικά με την επιλογή του καλοκαιρινού προορισμού είναι πολλές. Οι Κυκλάδες βρίσκονται πάντα πρώτες στην λίστα καθώς είναι κοντά στην Αθήνα και προσφέρουν ένα μοναδικό τοπίο.Κατάλευκα σπίτια σκαρφαλωμένα σε ύψωμα, ασβεστωμένα
δρομάκια, λουλουδιασμένες αυλές και θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Αυτή τη φορά σειρά έχει ηΣίφνος.

Ένα νησί που χαρακτηρίζεται από κομψότητα, παράδοση, μέτρο, ισορροπία, σεβασμό στο περιβάλλον και ποιότητα. Το νησί δεν φημίζεται για τις αμμουδιές του, οπότε οι πιστοί του είδους θα πρέπει να ποντάρετε στις Καμάρες, στον οικογενειακό Πλατύ Γιαλό, τη Φασολού και το Γλυφό στο Φάρο, εκτός κι αν επιλέξετε να ανακαλύψετε τη Φυκιάδα και τη Βλυχάδα, που είναι προσβάσιμες μόνο απ΄την θάλασσα νοικιάζοντας κάποιο σκάφος. Πληροφορίες θα βρείτε στο νησί.

Το πρώτο πράγμα που αξίζει να κάνετε μόλις βρεθείτε στη Σίφνο είναι μια βόλτα στο Κάστροπου βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, γύρω στα 3,5 χιλιόμετρα από την Απολλώνια. Το Κάστρο είναι ο πιο παλιός οικισμός του νησιού και αποτελεί καθαρό δείγμα της ενετικής περιόδου. Το τοπωνύμιο «Κάστρο» σημαίνει φρούριο και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Σίφνου μέχρι το 1836. Σήμερα είναι υπαίθριο μουσείο. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακαλύψετε παρακάτω σ΄ένα φωτογραφικό ταξίδι του νησιού. Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωρίο (εκτός από λιμάνι) της Σίφνου. Ο κεντρικός οικισμός απλώνεται στη δεξιά πλευρά του όρμου των Καμαρών. Εκεί βρίσκεται η αποβάθρα του λιμανιού, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αγγειοπλαστικής, το περίφημο εκκλησάκι της Αγίας Άννας και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί κανείς. Ο Πλατύς Γιαλός διαθέτει μεγάλη (όχι όμως πλατιά, παρά το όνομά του) αμμώδη παραλία και ουκ ολίγα ενοικιαζόμενα, καφέ και ταβέρνες, ενώ το Βαθύ είναι πιο μικρό, ήσυχο και προσεγμένο, ίσως επειδή ήταν και απομονωμένο μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1650), πολιούχου της Σίφνου, στολίζει το ομώνυμο ακρωτήρι, αγαπημένο σημείο των κολυμβητών. Η περιοχή Αρτέμωνας φημίζεται για παλιά αρχοντικά με τους πέτρινους φράχτες και τα εντυπωσιακά λουλούδια, και αξίζει να την επισκεφθείτε για βόλτα στα πλακόστρωτα στενά. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, ο οποίος συντηρείται ακόμα εξαιρετικά, και από τον οποίον μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Μιλώντας για ιστορία, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις υπόλοιπες περιοχές, το Κάστρο είναι η περιοχή που προσελκύει τα βλέμματα, καθώς εκεί υπήρξε κατά την αρχαία Σίφνο η πρωτεύουσα του νησιού, ενώ τα τείχη του είναι ακόμα ορατά από πολλά σημεία του νησιού.Αξίζει να βρεθείτε εκεί απόγευμα, για να βολτάρετε στα δαιδαλώδη καλντερίμια και να απολαύσετε την φανταστική θέα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται ο μικρός όρμος Σεράλια, με μια σειρά από ψαροταβέρνες. Το καλοκαίρι δεν λείπουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πολυχώρους τέχνης ανά το νησί. Η πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ έχει να παρουσιάσει ενδιαφέροντα τοπικά πιάτα που συνεχίζουν να σερβίρονται στις ταβέρνες. Φυσικά, τα περισσότερα μαγειρεύονται σε πήλινα σκεύη, αφού η Σίφνοςφημίζεται για την αγγειοπλαστική της.

Δοκιμάστε ρεβιθάδα, που σιγοψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι (τη σκεπασταριά), μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος με κόκκινο κρασί και άνηθο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο), ρεβιθοκεφτέδες, καππαροσαλάτα (ξερή κάππαρη μαγειρεμένη σε στιφάδο) και μανούρα (κίτρινο, σκληρό πικάντικο τυρί που διατηρείται μέσα σε ίζημα κόκκινου κρασιού). Και για επιδόρπιοπροτιμήστε αμυγδαλωτά, βουτήματα, παστέλι, μπουρέκια και κουραμπιέδες. Η Σίφνος προσφέρει τα πάντα στο βαθμό και την ένταση που θέλετε. Δεν είναι κοσμοπολίτικο αλλά ούτε ένα ήσυχο νησί. Δεν φημίζεται για τις παραλίες του αλλά έχει μαγευτική χώρα. Μπορεί να μειονεκτεί σε κάτι αλλά υπερτερεί σε κάτι άλλο πετυχαίνοντας την ισορροπία και την αρμονία που θέλετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Πηγή

Via








                                                     . -->
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου