Εύβοια

Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορείτε να επισκεφθείτε ένα πανέμορφο ελληνικό νησί, οδικώς;
Η  Εύβοια σας δίνει αυτή την δυνατότητα συνδυάζοντας την γραφικότητα των ελληνικών νησιών και το πράσινο της κεντρικής Ελλάδας.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μας μετά την Κρήτη και τρίτο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, η Εύβοια είναι ένας τόπος γεμάτος άγνωστες ομορφιές.
Δυτικά βρέχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο, και...



νότια και ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος. Η Εύβοια συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω γέφυρας στον Πορθμό του Ευρίπου. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας της  και χάρη στις αμέτρητες φυσικές καλλονές της, ελκύει πλήθος Ελλήνων και ξένων τουριστών κάθε χρόνο. Η  Εύβοια είναι καταπράσινη στο βόρειο τμήμα της ενώ στο νότιο δίνει μια κυκλαδίτικη εικόνα.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, πρώτοι κάτοικοι της Εύβοιας ήταν οι Τιτάνες, Οι Τιτάνες αντιπροσώπευαν για τους αρχαίους, τις δυνάμεις της φύσης και των φυσικών φαινομένων. Η φαντασία των κατοίκων συνέδεσε τη σεισμική δραστηριότητα του νησιού με την Τιτανομαχία και τη Γιγαντομαχία.  Αβαντίδα ονομάζουν την Εύβοια, ο ιστορικός Ηρόδοτος και ο γεωγράφος Στράβωνας,   από τους ‘Αβαντες το  πρωτο ελληνικό φύλλο που εγκαταστάθηκε στην Εύβοια την περίοδο 1600 - 1400 π.Χ.  Αναφορά στην Εύβοια βρίσκουμε στους στίχους της Ιλιάδας του Ομήρου, όπου οι Ευβοείς συμμετέχουν στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Χαλκίδα με σημαντικά κέντρα την Αιδηψό, Ερέτρια και την Κύμη.
ΧΑΛΚΙΔΑ 
Η Χαλκίδα αποτελεί την οδική πύλη για ολόκληρο το νησί γιατί βρίσκεται στο σημείο που η ηπειρωτική συναντά την νησιώτικη ταυτότητα του νομού. Είναι μια πόλη σύγχρονη και ανήκει στις 10 πολυπληθέστερες πόλεις της Ελλάδας. Το παλιρροιακό φαινόμενο στον Πορθμό του Ευρίπου προσφέρει στην Χαλκίδα μια μοναδική ταυτότητα, ανεπανάληπτη για ολόκληρη την ελλαδική επικράτεια. Αξιοθέατα αποτελούν και οι δύο γέφυρες που συνδέουν την Στερεά Ελλάδα με την πρωτεύουσα του νομού τη Χαλκίδα, εκ των οποίων η πρώτη έχει κατασκευασθεί αρχικά ξύλινη από τον Ιουστινιανό και ανακαινίσθηκε πολλές φορές έκτοτε, ενώ η δεύτερη κρεμαστή γέφυρα είναι η πιο καινούργια και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα στην χώρα μας μετά από εκείνη του Ρίου – Αντιρρίου. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το οδόστρωμα της γέφυρας είναι πάχους μόλις 45 εκ. που όπως λένε οι ειδικοί αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Σημαντικό μνημείο της Χαλκίδας είναι η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, χτισμένη στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο  Καράμπαμπα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο και το τουρκικό τζαμί. Η Χαλκίδα είναι ιδανική πρόταση για μια μικρή απόδραση, αλλά  είναι και εφαλτήριο εκδρομών στη νότια η στη βόρεια Εύβοια.
ΑΙΔΗΨΟΣ
Η Βόρεια Εύβοια για πολλούς θεωρείται μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Έχει όμορφες πόλεις και παραδοσιακά χωριά που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και ταυτόχρονα παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Εκεί μεταξύ των επιβλητικών βουνών και της πλούσιας βλάστησης που φτάνει μέχρι τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας βρίσκεται μία από τις πιο γνωστές πόλεις της Εύβοιας, η Αιδηψός. Γνωστή από την αρχαιότητα για τα ιαματικά λουτρά της αλλά και στα νεότερα χρόνια, ως ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα ιαματικών διακοπών. Tα Λουτρά της Αιδηψού προσελκύουν όλες τις ηλικίες. Οι θειούχες πηγές της  με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες δίνουν ευεξία στο σώμα και την ψυχή. Η Αιδηψός είναι μια πόλη με πολλές ομορφιές και αξιοθέατα, ιδανική για διακοπές όλο το χρόνο, καθώς όλες οι εποχές τη στολίζουν με τα ιδιαίτερα χρώματα τους, και την ευωδιάζουν με τα ξεχωριστά αρώματα τους. Παράλληλα με τα ιαματικά λουτρά, οι επισκέπτες της Αιδηψού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και άλλες ποικίλες δραστηριότητες. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Αιδηψό πολιτιστικές εκδηλώσεις ποικίλων θεμάτων, όπως βραδιές θεάτρου, κλασικής μουσικής, χορού αλλά και αθλητικές διοργανώσεις.
ΕΡΕΤΡΙΑ 
Η όμορφη πόλη της Ερέτριας βρίσκεται στα νότια του νομού. Είναι σημαντικό φυσικό λιμάνι της Εύβοιας με πολύ πλούσια ιστορία ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Ως παραθαλάσσια πόλη διαθέτει πολλά σημεία ψυχαγωγίας και διασκέδασης, μεταξύ των οποίων και το πραγματικό κόσμημα της Ερέτριας το λεγόμενο νησί των ονείρων. Το κατάφυτο Νησί των Ονείρων συνδέεται με τη στεριά μέσω μίας γραφικής γέφυρας. Σ’ αυτό το μικρό επίγειο παράδεισο υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις που προσφέρουν πρωτοποριακές εμπειρίες. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της σύγχρονης πόλης και εκεί πολλά αξιόλογα  ευρήματα όλων των εποχών εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
ΚΥΜΗ 
Στη μέση της ανατολικής Εύβοιας με έξοχη θέα προς το Αιγαίο βρίσκεται η Κύμη. Λόγω της προνομιακής θέσης της, χρησίμευε από τα παλιά χρονιά για την εποπτεία  του Αιγαίου. Αυτός είναι ο λόγος που την ονόμασαν «Μπαλκόνι του Αιγαίου». Πέρα από την μαγευτική θέα, το τέλειο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κύμη έχει και έντονη νυχτερινή ζωή η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες πόλεις, προσφέροντας  απλοχέρα αυθεντική διασκέδαση.  Σημαντικά αξιοθέατά της είναι το Λαογραφικό Μουσείο, το  μοναστήρι  της  Μεταμόρφωσης  του  Σωτήρος και  το Σουτσίνι, το ενετικό κάστρο, όπου εκεί μπορείτε να  δείτε και φώκιες να βγαίνουν στην αμμουδιά
ΣΚΥΡΟΣ
Στον νομό Ευβοίας ανήκει και το νησί της Σκύρου που βρίσκεται απέναντι από την Κύμη. Η Σκύρος είναι ένα από τα λίγα νησιά του Αιγαίου που η τουριστική κίνηση δεν έχει αλλοιώσει τις ομορφιές της. Διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα μαζί με τις φυσικές καλλονές της και την αρχοντιά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι κατάφυτο, ενώ το νότιο βραχώδες. Από τη μια τα γαλήνια καταπράσινα τοπία και από την άλλη η άγρια κι επιβλητική ομορφιά συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό των διακοπών κάθε φυσιολάτρη. Το νησί διακρίνεται για τις πολλές φυσικές του ομορφιές, καθώς και τα παραδοσιακά έθιμά του που προέρχονται από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Επίσης στη Σκύρο ζει ένα μικρόσωμο άλογο που το ύψος του είναι περίπου 90 έως 110 εκατοστά του μέτρου. Το άλογο αυτό είναι μια σπάνια ράτσα και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Ο νομός Ευβοίας κρύβει ποικιλία από εικόνες  απίστευτη ομορφιάς που μαζί με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του  συμπληρώνουν το ανάγλυφο παζλ αυτού του τόσο κοντινού νησιού.
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Από την Αθήνα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ για Χαλκίδα (81 χλμ.) για Κύμη (165χλμ)  και για Αιδηψός (208 χλμ.) Με τρένο από την Αθήνα  σε μιάμιση ώρα φθάσατε στη Χαλκίδα. 


...
                                      --> ... ..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
.i-diadromi.gr/ .
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου