Πνευματικά Χριστούγεννα στα Μετέωρα

Για επισκέπτες που αναζητούν το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων προσφέρονται τα ...
Μετέωρα.

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, σύμφωνα με την UNESCO, σίγουρα το σημαντικότερο της Θεσσαλίας και το δεύτερο -μετά το Άγιον Όρος- μοναστηριακό σύμπλεγμα στην

Ελλάδα. Στις ιερές μονές της περιοχής, το χαρμόσυνο γεγονός της ενσάρκωσης, εορτάζεται με ύμνους στη θεία λειτουργία που αρχίζει λίγο μετά στις 9 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ό αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα, ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά «άνθισαν» διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.

Σήμερα σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Αγίου Νικολάου Μπάντοβα, Υπαπαντή του Σωτήρος (Μετόχι Μεγάλου Μετεώρου) και Αγίου Αντωνίου. Καθημερινά συρρέουν αμέτρητοι επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης για περισυλλογή και προσευχή. Γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και την αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια.

Μέσα στο λιγοστό φως των κεριών, στους θεόπνευστους ψαλμούς, στη μυρωδιά του λιβανιού που απλώνεται στο χώρο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει τα πνευματικά Χριστούγεννα, σε επαφή με ένα σπάνιο φυσικό κάλλος. Έτσι, θα μπορέσει να ξεφύγει από το βουητό της εποχής και των αστικών κέντρων, από τις δυσκολίες και τα βάσανα της ζωής, τη δύσκολη με άλλα λόγια οικονομική περίοδο, βιώνοντας κάτι μοναδικό. Η λειτουργία των Χριστουγέννων στα Άγια Μετεωρίτικα Μοναστήρια, τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες και οι μετέχοντες σ' αυτήν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φιλοξενία της μοναστικής κοινότητας στο αρχονταρίκι κάθε μονής, ανταλλάσσοντας ευχές για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Ωστόσο, η βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων έχει και στην περιοχή της Καλαμπάκας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Κτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων, η Καλαμπάκα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Καλαμπάκας. Παράλληλα, είναι το εμπορικό και τουριστικό κέντρο, όχι μόνο για να ανεβεί κανείς στο Μετεωρίτικο συγκρότημα, αλλά και για επισκεφθεί τα Χάσια, τον Κόζιακα ή την Τριγγία και τον Ασπροπόταμο, ενώ αποτελεί πέρασμα προς την Ήπειρο.

Οι επισκέπτες που θα καταλύσουν τα ξενοδοχεία και τις πανσιόν αυτές τις Άγιες μέρες, θα γνωρίσουν στην Καλαμπάκα την οικογενειακή φιλοξενία. Θα έχουν την ευκαιρία, να απολαύσουν στις ταβέρνες και τα εστιατόρια τα τοπικά εδέσματα, τον πλούτο της τοπικής κουζίνας και να πιουν καφέ ή τσάι σε κάποιο από τα καφέ της περιοχής. Το Χαλίκι (το ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου, τα τρία ποτάμια, το Παλιχώρι, η Χρυσομηλιά και ο Κλεινός, χωριά του δήμου Κλεινοβού), η Διάβα, το Καστράκι, η Βλαχάβα, ο Άγιος Δημήτριος, η Αύρα και άλλα όμορφα χωριά είναι σε κοντινές αποστάσεις για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή.

...
                                      --> ... ..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ .
24wro.blogspot.gr/.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου