Ημαθία


Ημαθία ονομαζόταν απ΄ αρχής η παρά τον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας.
Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ του Αλιάκμονα και του Λουδία, η οποία, επειδή υπήρξε ο πυρήνας του Βασιλείου, ονομάστηκε επίσης και Μακεδονία (Ηρόδοτος Ζ 127).
Η Ημαθία αυτή περιελάμβανε....



τις Αιγές, αρχαία πρωτεύουσα και Ιερή πόλη της Μακεδονίας, την πόλη Βέροια, το Κίτιον (σημ. Νάουσα) κ.ά.
Με αποίκους από την περιοχή αυτή, ο Μέγας Αλέξανδρος, ίδρυσε Ημαθία στην Συρία.
Η οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στη γεωργία και συγκεκριμένα, εκτός άλλων φρούτων και λαχανικών, στην παραγωγή του ροδάκινου - επιτραπέζιου και βιομηχανικού.
Η βιομηχανική υποδομή της περιοχής αφορά κυρίως στη συσκευασία και κονσερβοποιία των φρούτων.
Στην περιοχή παρασκευάζεται κομπόστα και είδη φρουτοσαλάτας, προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη εξαγωγική επιτυχία κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΩΡΟΙ:
  • Βεργίνα. Στη Βεργίνα έχει βρεθεί μια αρχαία πόλη, που με σιγουριά ταυτίζεται με τις Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας, και παρέμεινε στο σκοτάδι για περίπου πάνω από 2000 χρόνια. Τα Ανάκτορα και το Θέατρο των Αρχαίων Αιγών όπως επίσης και η Μεγάλη Τούμπα με τους Βασιλικούς τάφους προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες. Επίσης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν την Ακρόπολη, καλοδιατηρημένα τμήματα του τείχους, το ναό και το νεκροταφείο με τους βασιλικούς τάφους. Στο Μουσείο ξεχωρίζει η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β/ και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο νεκρός.
  • Νέα Νικομήδεια. Στη Νέα Νικομήδεια ανακαλύφθηκε ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης.
ΝΑ ΠΑΤΕ:
  • Βέροια. Πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, κτισμένη στους πρόποδες του Όρους Βερμίου. Ο ποταμός Τριπόταμος που διασχίζει την πόλη που περπατώντας θα ανακαλύψετε τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα νεοκλασικά κτήρια και τα οθωμανικά μνημεία. Αξίζει να δείτε τα ερείπια του αρχαίου τείχους της πόλης, τις εβραϊκές παραδοσιακές συνοικίες της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας καθώς και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, όπου το 54 μ. Χ. κήρυξε το λόγο του Θεού. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πλατεία Ωρολογίου ή Ρακτιβάν, καθώς και το Πάρκο Ελιάς, που λέγεται και «το μπαλκόνι της Βέροιας».
  • Νάουσα. Κτισμένη στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου, σε υψόμετρο 330 μέτρων από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας. Προσελκύει πολλούς επισκέπτες την περίοδο της Αποκριάς χάρη στο Καρναβάλι της.
    Αξίζει να δείτε τις παραδοσιακές συνοικίες, τον ποταμό Αράπιτσα που διασχίζει την πόλη, και το Άλσος του Αγίου Νικολάου που θα σας εντυπωσιάσει με το απέραντο πράσινο και τα άφθονα νερά. Στους Σαράντα Οντάδες βρίσκεται σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ στη Νάουσα θα δείτε και τη σχολή του Αριστοτέλη όπου δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο οίνου και Αμπέλου, για να δείτε τη διαδικασία δημιουργίας καλού κρασιού.
  • Βεργίνα. Στη Βεργίνα έχει βρεθεί μια αρχαία πόλη, που με σιγουριά ταυτίζεται με τις Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας, και παρέμεινε στο σκοτάδι για περίπου πάνω από 2000 χρόνια. Τα Ανάκτορα και το Θέατρο των Αρχαίων Αιγών όπως επίσης και η Μεγάλη Τούμπα με τους Βασιλικούς τάφους προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες.
  • Αλεξάνδρεια. Αξίζει να επισκεφθείτε το σιδηροδρομικό σταθμό, το κονάκι του Μεχμέτ Σεφικ Πασά, την Μονή της Αγίας Κυριακής καθώς και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
  • Κάτω Βέρμιο. Σε υψόμετρο 1400 μέτρων αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι του Σελίου, όπου βρίσκεται το σπήλαιο Tρύπα του Mιχάλη και τα σπήλαια στις τοποθεσίες Σιάμπαλη και Πριόνια.
  • Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Κοντά στο χωριό Καστανιά, σε μια πανέμορφη τοποθεσία βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, η οποία κτίστηκε το 1951 και αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από όλη τη χώρα για να τιμήσουν την Παναγία.
  • Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και κοσμικότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στο κέντρο λειτουργούν συνολικά 15 πίστες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου: 23310- 49.226
  • Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Νάουσας και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, το οποίο διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις και προσελκύει πολλούς επισκέπτες τους χειμερινούς μήνες.
  • Χιονοδρομικό κέντρο «Χρυσό Ελάφι». Διαθέτει συνολικά 5 πίστες και στην περιοχή λειτουργεί άνετο ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφετέρια, σχολή εκμάθησης σκι και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Χρυσό Ελάφι: 23310- 49.220

...
                                      --> ... ..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ .
.i-diadromi.com/.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου