Τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά 2



ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Εδώ, σε αυτή την περιοχή της Λάρισας, το 1778 συστάθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός.
Πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά «ξεφυτρώνουν» ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ενώ το σημαντικότερο αξιοθέατο αποτελεί η κατοικία του Σβαρτς, προέδρου του
συνεταιρισμού, που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.....
ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ
Η Καστάνιτσα, χτισμένη στη ράχη ενός απότομου λόφου του Πάρνωνα σε υψόμετρο 900 μ., με πετρόκτιστα σπίτια, δάση ελάτης και καστανιάς να την «πολιορκούν» και λουλουδιασμένες αυλές, είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του νομού Αρκαδίας.
ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
Οι Καλαρρύτες, στα Τζουμέρκα, αναπτύσσονται με αργά και σταθερά βήματα. Και καλόγουστους ξενώνες θα βρείτε, και μικρά οικογενειακά εστιατόρια και θα νιώσετε πως βρίσκεσαι στο σπίτι σας! Δείτε τη Μονή Κηπίνας, χτισμένη το 13ο αιώνα ανάμεσα σε κατακόρυφους βράχους, που ορθώνονται πάνω από τον Καλαρρύτικο Ποταμό!
ΝΥΜΦΑΙΟ
Με ένα παρθένο δάσος οξιάς να οριοθετεί τον οικισμό, με χιόνι να καλύπτει Νυμφαίο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και με πετρόχτιστα αρχοντικά να αποτελούν τη φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος, η βλάχικη ονομασία του (Νιβεάστα) δικαιολογείται απόλυτα. Αυτό το ομορφοχώρι της Φλώρινας, σε υψόμετρο 1.346 μ. στο όρος Βίτσι είναι ο δεύτερος καλύτερος παραδοσιακός οικισμός της Ευρώπης. Περπατούμε γύρω από την κεντρική πλατεία και γυρίζουμε πίσω στο χρόνο αντικρίζοντας το λαογραφικό μουσείο «Σπίτι των Χρυσικών».
ΠΑΛΙΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ
Μια πινακίδα πριν από το χωριό Ρητίνη οδήγεί αριστερά, στο Παλιό Ελατοχώρι Πιερίας. Διασχίζοντας το στενό καλντερίμι που περνάει μέσα από τον παλιό οικισμό, λιθόχτιστα σπίτια ορθώνονται σαν ακίνητοι φρουροί του. Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα, ο δρόμος τερματίζει ακριβώς μπροστά στην «τρανή βρύση». Λίγο πιο πάνω υπάρχει ένα ξέφωτο όμοιο με εξώστη κινηματογράφου, από όπου το βλέμμα ταξιδεύει μέχρι την κορυφή του Ολύμπου, τον κάμπο και την πόλη της Κατερίνης.
ΒΛΑΣΤΗ
Τα πάντα, υπό την επιβλητική σκιά του όρους Άσκιο ή Σινιάτσικο, είναι χιονισμένα το χειμώνα. Και πώς να μην είναι, αφού η Βλάστη στο νομό Κοζάνης είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.240 μέτρων; Το πανέμορφο τσελιγκοχώρι, 22 χλμ. μακριά από τη γη των αρχοντικών, έχει ανακαινιστεί πλήρως! Κάθε σπίτι, ξενώνας και δημόσιο κτήριο στη Βλάστη αναπαλαιώθηκε, βάφτηκε στο χρώμα της ώχρας και το γαλάζιο του ουρανού και μεταμορφώθηκε!.. Στη μνήμη μας αποτυπώνονται εικόνες από το εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτήριο του Κ.Ε.Π., τις προτομές επιφανών ανδρών και το Παρθεναγωγείο.
ΣΑΜΑΡΙΝΑ
 
Το πιο ψηλό χωριό της χώρας, η Σαμαρίνα, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μ. και είναι το τελευταίο χωριό του νομού Γρεβενών, στα δυτικά. Γύρω από την κεντρική πλατεία στη Σαμαρίνα απλώνονται ψησταριές και ταβέρνες, που ενίοτε εκτελούν και χρέη καφετέριας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις ανοίγουν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Κατευθυνόμαστε προς το δημοτικό σχολείο κι επισκεπτόμαστε την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς. Κοιτάζοντας ψηλά στη στέγη απορούμε με το πεύκο που έχει φυτρώσει μέσα από το ιερό.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πενήντα τρία χιλιόμετρα ασφάλτου χωρίζουν τη Ναύπακτο από τον Πλάτανο! Σε υψόμετρο 880 μ. λοιπόν, βρίσκεται ο Πλάτανος, το για πολλούς πιο όμορφο και αρχοντικό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας. Χτισμένο στην πλαγιά του βουνού Αλωνάκι, κάτω από ένα υπέροχο δάσος με μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα, χαρακτηρίζεται με καμάρι από τους ντόπιους «ελληνική Ελβετία». Περπατούμε, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών και τους όμορφους λιθόστρωτους δρόμους. Στο κέντρο του χωριού, κοντοστεκόμαστε μπροστά στο ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος χτίστηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από έρανο το 1866, με τα δύο υπέροχα κωδωνοστάσια.
ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Η πατρίδα ξακουστών γουναράδων στην Κοζάνη, είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: τη Γεράνεια και τη Χώρα. Περιδιαβαίνοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια της πρώτης, νιώθουμε πως αρχίζει ένας διάλογος με την ιστορία εδώ στη Σιάτιστα. Στο κέντρο της, ανάμεσα σε κλειδαμπαρωμένες πόρτες με σιδερόκαρφα, το Αρχοντικό Πούλκως προκαλεί δέος.
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Με πληθώρα ξενοδοχείων να «υπηρετούν» τις ανάγκες των επισκεπτών και ταβέρνες στα ηνία του... φαγητού, η Δημητσάνα της Ορεινής Αρκαδίας έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι του τουρισμού. Στην είσοδό του υπάρχουν cafe με μπαλκόνια που μοιάζουν σαν να αιωρούνται στο κενό.
ΠΕΡΤΟΥΛΙ
Αμφιθεατρικά χτισμένο στη δυτική πλαγιά του όρους Φούρκα, σε υψόμετρο 1.090 μ., το Περτούλι είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Θεσσαλίας. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, σε απόσταση 3 χλμ., μας επιτρέπει να χαράξουμε πορεία με τα χιονοπέδιλά μας ή να πιούμε τον καφέ μας στο chalet.


...
                                      --> ... ..
..
.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
.i-diadromi.com/.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου