Σπήλαιο Γρεβενών: Το μπαλκόνι της Πίνδου

Το Σπήλαιο είναι οικισμός 25χιλ.δυτικά της πόλης των Γρεβενών στον ορεινό όγκο της βορειοανατολικής Πίνδου. Ανήκει στο Δήμο Γρεβενών (ΔΕ Θ.ΖΙΑΚΑ)και σήμερα έχει...
160 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. στο νοτιότερο υψίπεδο του όρους Όρλιακα κάτω από την κορυφή Σταυρός. Δύο ποταμοί από δυτικά ο περιβολιώτικος και ανατολικά ο σμιξιώτικος ενώνονται κάτω από ένα...
απότομο αλλά με φοβερή ομορφιά βράχο και δημιουργούν τον Βενετικό τον κυριότερο παραπόταμο του Αλιάκμονα.

Η τοποθεσία που είναι το χωριό είναι ανεπανάληπτης ομορφιάς και δεν αποδίδεται με λόγια. Η θέα είναι απέραντη και βλέπεις από ανατολικά Πιέρια-Καμβούνια-Όλυμπο-Ζυγό και δυτικά τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου με την πανέμορφη κοιλάδα Βάλια Κάλντα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το ήπιο κλίμα του Σπηλαίου επιτρέπει ευχάριστα ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις, για να απολαύσει κάποιος τα αξιοθέατα του χωριού. Η διάβρωση χρόνων των ασβεστοπετρωμάτων από τους δύο ποταμούς δημιούργησε δύο σπάνια και αξιόλογα φαράγγια.

Πρώτον νοτιοδυτικά το φαράγγι της Πορτίτσας με την πέτρινη γέφυρα στο στόμιό της. Έχει ύψος 300 μέτρα περίπου και η άγρια ομορφιά σε συναρπάζει. Το διαπερνά ο περιβολιώτικος ποταμός. 

Δεύτερον ανατολικά το φαράγγι της Λιάτισας που έχει την ίδια ομορφιά αλλά είναι δύσκολα προσβάσιμο. Το διασχίζει ο σμιξιώτικος ποταμός ( Βελονιάς ). Εκεί υπάρχουν δύο πέτρινα γεφύρια του Κατσογιάννη και της Λιάτισας ( του Κλέφτη ). Ένα άλλο διαβρωτικό αξιοθέατο είναι το <Βαενάκι> ένα τούνελ 10 μέτρα περίπου που διαπερνά ψηλά το βράχο της Πορτίτσας.

Φυσικά η επίσκεψη στο Μοναστήρι της Παναγίας είναι απαραίτητη για να θαυμάσει κάποιος τις αξιόλογες αγιογραφίες ,την αρχιτεκτονική της εκκλησίας και να προσκυνήσει την Χάρη της.

. Ο επισκέπτης μπορεί να διανυκτερεύσει και να γευτεί τοπικό φαγητό απολαμβάνοντας την γαλήνη του χωριού. Υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες με τοπικά εδέσματα. 

Μπορεί να απολαύσει διαδρομές με αυτοκίνητο και με τα πόδια, ορειβασία, αναρρίχηση. Φανταστική η κατάβαση στη πορτίτσα από το χωριό με τα πόδια.
spileo.gr


... ... ..


..
.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου