Λίμνες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε .

Απολαύστε τη μοναδική εμπειρία από τη φύση και το μαγευτικό τοπίο και που σας προσφέρει το περιβάλλον μιας λίμνης. Η χώρα μας, λόγω του φυσικού της πλούτου, προσφέρεται για διακοπές διαφόρων ειδών. Μια από τις καλύτερες...

εναλλακτικές προτάσεις είναι οι διακοπές κοντά σε μια λίμνη. Για μεγάλους και μικρούς, όλες τις εποχές του χρόνου, η επίσκεψή σε μια λίμνη θα σας μείνει αξέχαστη. Ας δούμε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς λίμνες της χώρας μας που αξίζει να επισκεφθείτε.

Λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται στο Νομό Καρδίτσας και είναι τεχνητή λίμνη. Το νερό της χρησιμοποιείται τόσο για άρδευση όσο και για ηλεκτροπαραγωγή. Ορισμένα από τα αξιοθέατα που θα σας κερδίσουν, είναι τα θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τα μοναστήρια, τα μουσεία, το φράγμα, ο βοτανικός κήπος, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τα τοξωτά γεφύρια και σπήλαια και άλλα. Η λίμνη Πλαστήρα έχει αξιοποιηθεί και για διάφορες δραστηριότητες, όπως κανόε-καγιάκ, κολύμβηση (με δύο οργανωμένες πλαζ), και ψάρεμα. Οι δραστηριότητες όμως δεν περιορίζονται στο υγρό στοιχείο καθώς έχουν αξιοποιηθεί και οι γύρω χώροι για σπορ όπως αναρρίχηση, ιππασία, ποδηλασία, σκοποβολή, τοξοβολία και άλλα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, να περιπλανηθείτε σε έξι ειδικά διαμορφωμένα οικολογικά μονοπάτια (συνολικού μήκους 38,5 χλμ.) μέσα στο Εκπαιδευτικό Δάσος, για να παρατηρήσετε από πρώτο χέρι τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Πρόκειται για προορισμό που προσφέρεται για ολιγοήμερες αποδράσεις καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά σε Αθήνα (325 χλμ) και Θεσσαλονίκη (250 χλμ). Για τη διαμονή σας υπάρχει πλήθος καταλυμάτων για κάθε βαλάντιο. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένες κατοικίες και ξενώνες, προσφέρουν πλήθος επιλογών για την επίσκεψή σας.

Πρέσπες
Η μικρή και η μεγάλη Πρέσπα, βρίσκονται στη δυτική Μακεδονία και πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση εθνικό δρυμό της χώρας. Σημαντικό είναι πως φιλοξενούν περισσότερα από 250 είδη ζώων και πτηνών και διαθέτουν περίπου 1.400 διαφορετικά είδη φυτών. Στην επίσκεψή σας δεν πρέπει να παραλείψετε τη βαρκάδα με παραδοσιακές ξύλινες βάρκες και να παρακολουθήστε μια οικοξενάγηση από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (www.spp.gr). Αξιοθαύμαστο είναι επίσης το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που «επιπλέει» στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια ενός μεγαλειώδους ναού, του Αγίου Αχιλλείου. Αξίζει να επισκεφτείτε τους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη. Στις Πρέσπες μπορείτε να διαμείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία που οι τιμές ξεκινούν από τα 50ευρώ τη βραδιά.

Λίμνη Δόξα
Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στον Φενεό Κορινθίας. Περιβάλλεται από πλαγιές γεμάτες έλατα και βελανιδιές. Σε μια στενή λωρίδα γης, μέσα στη λίμνη, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλιότερα στη θέση αυτή βρισκόταν το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που μεταφέρθηκε στα ορεινά της λίμνης μετά τις πλημμύρες. Χρειάζονται προμήθειες καθώς δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές. Στην πεδιάδα του Φενεού η τεχνητή αυτή λίμνη έχει αποδειχθεί ευεργετική καθώς βοήθησαν τις καλλιέργειες των κατοίκων. Aπό τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Mεσινό και Mόσια και να επιστρέψετε στην έδρα του Δήμου Φενεού, την Γκούρα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, γεμάτο παλαιά πετρόχτιστα διώροφα σπίτια. Στο Φενεό, τη Γκούρα, τα Τρίκαλα και τη Στυμφαλία θα βρείτε αρκετούς ξενώνες και μάλιστα υψηλής ποιότητας.

Λίμνη Ορεστιάδα (ή Λίμνη Καστοριάς)
Έχει τον τίτλο «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για άλλη μια λίμνη που βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι πως παγώνει 15 μέρες το χρόνο. Στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών ενώ είναι πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιέυματα της Ελλάδας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ζωντανό Μουσείο Βυζαντινής τέχνης, καθώς διαθέτει όμορφα αρχοντικά και περίπου 80 βυζαντινούς ναούς.
Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναδικό στην Ελλάδα αρχαιολογικό χώρο του λιμναίου οικισμού στο Δίσπηλιο, ο οποίος αναπτύχτηκε γύρω από τη λίμνη την 6η χιλιετία π.Χ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι λίμνες Ζάζαρη ή Μικρολίμνη και Χειμαδίτιδα. Κοντά τους δεσπόζει το διατηρητέο βλαχοχώρι Νυμφαίο στο Βίτσι, και το καταφύγιο της καφέ Αρκούδας του «Αρκτούρου», όπου σε έκταση 50 στρεμμάτων, φιλοξενούνται αρκούδες. Κοντά στη λίμνη θα βρείτε κυρίως παραδοσιακούς ξενώνες. Για ξενοδοχεία με θέα στη λίμνη, μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη της Καστοριάς. 

Λίμνη Παμβώτιδα
Η λίμνη των Ιωαννίνων έχει γίνει γνωστή και για τους θρύλους της Κυρά-Φροσύνης και του Ντουραχάν. Στη λίμνη υπάρχουν 64 είδη και υποείδη υδροβίων και υγρόφιλων φυτών, πάνω από 30 είδη (υδρόβιων και παρυδάτιων) πτηνών καθώς επίσης και το σπάνιο είδος θηλαστικού βίδρα. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και το νησάκι της Παμβώτιδας που είναι το μόνο κατοικημένο νησί λίμνης στην Ελλάδα. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ιστορικό μουσείο του Αλή Πασά και τα σημαντικά μεταβυζαντινά μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών κ.α. τα οποία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Για τη διαμονή σας δεν θα δυσκολευθείτε να βρείτε κατάλυμα στην πόλη των Ιωαννίνων που σφύζει από ζωή.

Λίμνη Τσιβλού
Βρίσκεται κοντά στην Ακράτα σε απόσταση περίπου 80χλμ. από την Πάτρα. Πρόκειται για λίμνη περιστοιχισμένη από πλαγιές γεμάτες έλατα ενώ στον πυθμένα της υπάρχουν ακόμη ερείπια των σπιτιών του οικισμού. Μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο, (υπάρχει περιμετρικό) ενώ το καλοκαίρι προσφέρεται και για κολύμπι. Κοντά στη λίμνη βρίσκονται χωριά όπως η Περιστέρα, η Αγία Βαρβάρα και η Ζαρούχλα που είναι αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά και διαθέτει ξενοδοχεία και ξενώνες.

Λίμνη Κρεμαστών

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα με χωρητικότητα 4.700.000.000 κυβικά μέτρα. Είναι γνωστή ως «λίμνη Παύλου Μπακογιάννη» και βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Δημιουργήθηκε από το φράγμα των Κρεμαστών, που είναι το «μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Ευρώπης». Εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το γεφύρι («Γεφύρι του Μανώλη») που αναδύεται μέσα από τη λίμνη όταν τα νερά της χαμηλώνουν, καθώς με τη δημιουργία της βυθιστήκαν πολλά κτίσματα. Η επίσκεψη στη λίμνη αυτή ενδείκνυται για τους λάτρεις των extreme sportsκαθώς προσφέρονται πολλές οργανωμένες δραστηριότητες, όπως καταρρίχηση (rappel) από την γέφυρα της Επισκοπής, από ύψος 40 μέτρων, κανό και καγιάκ ανάμεσα στα αμέτρητα νησάκια της λίμνης και trekking σε πανέμορφες διαδρομές. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής για όποιον επιλέξει να επισκεφθεί τη λίμνη, σε απόσταση 15-20 χιλιομέτρων.

Λίμνη Στυμφαλία

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον Κορινθιακό κόλπο βρίσκεται η λίμνη της Στυμφαλίας, γνωστή από την ελληνική μυθολογία. Από οικολογική άποψη η λίμνη φιλοξενεί πολλά μεταναστευτικά πουλιά και αποτελεί για αυτά τόπο αναπαραγωγής. Επίσης στον τόπο αυτό, επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Μπορεί να μην υπάρχουν δραστηριότητες να κάνετε στη λίμνη, πρόκειται όμως για ένα πολύ όμορφο και μυστηριακό τοπίο που αξίζει να γνωρίσετε. Στο χωριό Στυμφαλία υπάρχουν 10 απλά δωμάτια με κεντρική θέρμανση ενώ για περισσότερους ξενώνες μπορείτε να επισκεφθείτε άλλα χωριά σε πολύ κοντινή απόσταση.

Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου