Εξερευνούμε τις ομορφότερες διαδρομές στην καλοκαιρινή Αθήνα!

Πριν από λίγο καιρό, σας ξεναγήσαμε σε πέντε αθηναϊκές διαδρομές από τον λόφο του Φιλοπάππου μέχρι τον Διομήδειο Κήπο στο Χαϊδάρι, και από την Πλάκα μέχρι τον Πειραιά.

Η ιδέα σας (και μας) άρεσε τόσο πολύ, που δεν θα μπορούσαμε να μην την πάμε ένα βήμα παραπέρα –τουλάχιστον όσο ο υδράργυρος δεν «χτυπάει» ακόμα σαραντάρια, και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα μας επιτρέπουν να βολτάρουμε στην πόλη.

Πάρτε, λοιπόν, την καλύτερη παρέα ή την αγαπημένη σας μουσική στα ακουστικά, και ακολουθήστε μας σε άλλες τέσσερις καταπληκτικές διαδρομές στην πόλη.

Διαδρομή #1: Η Αιόλου Μπορεί τα τελευταία μόνο χρόνια να απέκτησε την φήμη που της άξιζε, ενός από τους πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης –χάρη στην «πιάτσα» της Αγίας Ειρήνης– ήταν όμως πάντα ένας από τους ωραιότερους, και πλέον ιστορικούς πεζόδρομους του κέντρου. Οι δύο του άκρες ενώνουν μεταξύ τους διαφορετικά σημεία της αθηναϊκής ιστορίας (τη ρωμαϊκή αγορά με την πολύπαθη πλατεία της Ομόνοιας) περνώντας από ιστορικές εκκλησίες, μικρά και μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και γειτονιές συνώνυμες με την Αθήνα του 19ου αιώνα, όπως τα Χαφτεία. Στάσεις για ανεφοδιασμό: Λαχταριστοί λουκουμάδες στον θρυλικό Κρίνο. Δροσιστικά καφεδάκια νωρίς και ωραία κοκτέιλ αργότερα στο Μαγκαζέ και το Spollati. Σπιτικά μαγειρευτά σε ασυναγώνιστες τιμές στο Μάνας Κουζίνα Κουζίνα –ακριβώς απέναντι από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, και με τραπεζάκια έξω για να χαζεύετε την πιο πολυσύχναστη πιάτσα της πόλης.

Διαδρομή #2: Τα σοκάκια του Ψυρρή Μία από τις πιο ρετρό γειτονιές της Αθήνας, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν βούλιαζε από κόσμο, έχει πλέον αφεθεί στην ησυχία που της ταιριάζει γάντι. Τα δρομάκια της προσφέρονται για μικρές ή μεγαλύτερες βόλτες και κρύβουν εκπλήξεις από εκείνες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να τις είχες προσπεράσει στο δρόμο για εκείνο το κοσμαγάπητο μπαράκι το μακρινό 2003.

Ξεκινήστε από την πολύ ιδιαίτερη οδό Πιττάκη, που γίνεται τα βράδια φαντασμαγορική από τα εκατοντάδες ετερόκλητα φωτιστικά που κρέμονται από πάνω της. Στρίψτε αριστερά στο τέλος της, στην Καραϊσκάκη, και ξανά αριστερά στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της Χριστοκοπίδου. Το πρώτο κάθετο σοκάκι που θα συναντήσετε κρύβει μια έκπληξη: Την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας του Jordan Makarof, τα βίντατζ πορτρέτα του οποίου ταιριάζουν τέλεια με τις ρετρό λάμπες του δρόμου. Γυρίστε εν συνεχεία πίσω στην οδό Χριστοκοπίδου, και κάντε δεξιά στην Ναυάρχου Αποστόλη –που μετονομάζεται μετά από λίγο σε Τάκη– για να καταλήξετε στην πλατεία Αγίων Αναργύρων. Πίσω από την ομώνυμη εκκλησία βρίσκεται το εν πολλοίς ανεξερεύνητο δρομάκι της Ρήγα Παλαμίδου, που φιλοξενεί το διατηρητέο κτίριο του Θεάτρου Εμπρός. Ακολουθώντας εν συνεχεία τις οδούς Σαρρή και Αριστοφάνους, καταλήγετε στην κεντρική πλατεία Ηρώων, και επιλέγετε αν θα συνεχίσετε την εξερεύνηση προς τα «επάνω» δρομάκια (Αγίου Δημητρίου, Μελανθίου, Πρωτογένους, Παλλάδος) ή θα πιάσετε τραπεζάκι στη Μιαούλη όπου… με ρακή κάθε μέρα είναι γιορτή, όπως τραγουδάει και ο Κωστής Μαραβέγιας.

Διαδρομή #3: Το ανεξερεύνητο Μεταξουργείο Μακριά από τις προκαταλήψεις που θέλουν τα ημι-φωτισμένα δρομάκια του να αποτελούν ένα τρομακτικό αθηναϊκό γκέτο, το Μεταξουργείο με το φως της μέρας –ή και με αυτό του σούρουπου– αποκαλύπτει σε όσους έχουν την διάθεση να το εξερευνήσουν, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μυστικό: Ότι είναι μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας.

Ξεκινήστε από την πλατεία Αυδή, και «χωθείτε» στους μικρούς πλην ενδιαφέροντες πεζόδρομους της Σαλαμίνος, της Παραμυθιάς και της Γρανικού. Οι λάτρεις της ιστορίας, σημειώστε το νεοκλασικό κτίριο στη γωνία των οδών Μυλέρου και Κεραμεικού, με εμφανή τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών στους τοίχους του. Στάσεις για ανεφοδιασμό: Αποκλείεται να δυσκολευτείτε να βρείτε. Στις δικές μας αγαπημένες διευθύνσεις περιλαμβάνονται ο ατμοσφαιρικός Ακροβάτης (Ψαρών 26 και Μαιζώνος) για μπυρίτσες, ρακές ή/και μεζεδάκια και οι Σεϋχέλλες, απέναντι από την πλατεία Αυδή, για λαχταριστούς μεζέδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Διαδρομή #4: Από το κάτω κομμάτι της Ερμού ως το Θησείο Για κάποιο μυστήριο λόγο, ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς πεζόδρομους της πόλης, είναι και ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς. Λίγο κόσμο (τουλάχιστον συγκριτικά με άλλα σημεία της Αθήνας) θα δείτε να βολτάρει στην «κάτω» Ερμού, στο κομμάτι της δηλαδή από την Πειραιώς μέχρι το Θησείο. Αυτό, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα κακό: Σημαίνει περισσότερο χώρο για εμάς τους υπόλοιπους –και περισσότερο ρομάντζο, για τους λάτρεις του είδους.

Η διαδρομή είναι σαφώς ομορφότερη το βράδυ, με την φωτισμένη Ακρόπολη στο φόντο και τον χαμηλό φωτισμό του πεζόδρομου να εξασφαλίζει το σπάνιο για την πόλη θέαμα του έναστρου ουρανού. Αν, από την άλλη, αποφασίσετε να την περπατήσετε πρωί, θα έχετε την ευκαιρία να την συνδυάσετε με μια επίσκεψη στον ατμοσφαιρικότερο ίσως αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, αυτόν του Κεραμεικού. Στα συν της διαδρομής, κάθε ώρα της ημέρας, είναι ότι απολαμβάνει θέα σε ανοιχτό ορίζοντα –ακόμα ένα σπάνιο φαινόμενο για τα αθηναϊκά δεδομένα.

Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και μετά, ο λιθόστρωτος πεζόδρομος ανηφορίζει ελαφρώς, περνώντας ανάμεσα σε δέντρα, παγκάκια και πανέμορφα νεοκλασικά, όπως το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μέχρι την πλατεία του Θησείου. Από εδώ έχετε δύο επιλογές: Είτε στρίβετε δεξιά και συνεχίζετε στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και από εκεί στην ακόμα πιο ατμοσφαιρική Διονυσίου Αρεοπαγίτου, είτε «τρυπώνετε» στα κάθετα δρομάκια της Αδριανού, για να περιπλανηθείτε παρέα με τους τουρίστες στο Γιουσουρούμ.

Στάσεις για ανεφοδιασμό: Αν πεινάσετε, μια από τις καλύτερες προτάσεις στο εν πολλοίς «τουριστικό» Θησείο είναι το Γεύομαι και Μαγεύομαι (Νηλέως 11). Για καφεδάκι ή κοκτέιλ αργότερα, προτείνουμε να ξεμακρύνετε λίγο από την πεπατημένη, για να φτάσετε στο The Bar Project, στο 52 της οδού Ηρακλειδών.

Πηγή

Via




                                                     . -->

.. http://greeklike.blogspot.com/ . .πηγή: .
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου