παστός) δρόμος είχε τη δική του Ιστορία
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Ο ατμοσφαιρικός (έως ελλιπής σε ορισμένες περιπτώσεις) φωτισμός τους. Η ρετρό αισθητική τους. Το άρωμα παλιάς Αθήνας που
αποπνέουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σχεδόν όλες. Η αίσθηση καταφυγίου –από την βοή της πόλης, από τα μαζικά διασκεδαστήρια, από ό,τι τέλος πάντων αναζητά καταφύγιο ο καθένας– που παρέχουν. Η απόδειξη πως η εν Ελλάδι αρχιτεκτονική δημιουργία δεν πέθανε μαζί με τον Περικλή. Οι λόγοι για τους οποίους οι αθηναϊκές στοές ασκούν στους περισσότερους εξ ημών μια κάποια γοητεία είναι πολλοί –και διαφορετικοί για τον καθένα.
Η μικρή εγκυκλοπαίδεια της στοάς
Σε πείσμα του ευρύτατα διαδεδομένου μύθου, οι στοές δεν είναι «αθηναϊκή πατέντα», ούτε «μοναδικές στον κόσμο». Η Αθήνα απέκτησε τα πρώτα της σύγχρονα «σκεπαστά περάσματα» στα τέλη του 19ου αιώνα, και μάλιστα στα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών πόλεων, όπως του Παρισιού και του Λονδίνου.
Οι παριζιάνικες στοές ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στις αρχές του 19ου αιώνα, για λόγους εμπορίου και αναψυχής. Η Wikipedia έχει έναν πολύ ενδιαφέροντα κατάλογο με φωτογραφίες των σημαντικότερων στοών του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον Walter Benjamin, συγγραφέα του ανολοκλήρωτου έργου The Arcades Project, οι στοές δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν «την αναζήτηση της απόλαυσης στην πόλη, μέσω περιπάτων και άλλων ψυχαγωγιών».
Στην Αθήνα, η πρώτη στοά ολοκληρώθηκε το 1883, στο 54 της οδού Ερμού, και ονομάστηκε στοά Μελά, προς τιμήν του επιχειρηματία της εποχής Βασίλη Μελά, στον οποίο ανήκε το τετραώροφο νεοκλασικό που σήμερα στεγάζει το κατάστημα H&M, «μετά της υαλοσκεπούς διόδου» του.
Το βαρύ πυροβολικό: Οι στοές των αρχιτεκτόνων
Αν και το ζήτημα είναι μάλλον υποκειμενικό, με το χέρι στην καρδιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, αν όχι οι ωραιότερες, σίγουρα οι πλέον εντυπωσιακές από αρχιτεκτονικής άποψης στοές συγκεντρώνονται στους δρόμους που φιλοξενούν και τα επιβλητικότερα κτίρια της εποχής τους: Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας. Κατά σειρά (πάντα υποκειμενικής) προτίμησης, οι έξι αγαπημένες μας στοές στην απόλυτη στοο-γειτονιά:
«…Εις τας πλευράς [της στοάς] θα υπάρχουν πλούσια καταστήματα, τα οποία θα προσδίδουν είς το σύνολον όψιν ευρωπαϊκού πασσάζ… Εντατική εκμετάλλευση υπογείου με κουρεία, μπαρ, στιλβωτήρια, μικροκαταστήματα, λουτρά, αίθουσα οπλομαχίας και γυμναστικής, καμπαρέ… Το μεγαλύτερο κινηματοθέατρο των Βαλκανίων “θαύμα συγχρονισμού και πολυτελείας… η τελευταία λέξις της αισθητικής οικοδομής”». Σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Ιστορίες εγκατάλειψης: Οι όμορφες στοές που εύκολα ξαχάσαμε Για κάθε ανακαινισμένη στοά-βιτρίνα, που διατηρεί το μεγαλείο της εποχής της σε συνδυασμό με την ζωντάνια και την κινητικότητα της σύγχρονης Αθήνας, υπάρχουν άλλες τόσες με εμφανή τα στοιχεία της εγκατάλειψης. Είναι εκείνες που αναδίδουν το ρετρό άρωμα μιας άλλης εποχής, στων οποίων τις βιτρίνες συναντάς κατά βάση μαγαζάκια που πωλούν γραμματόσημα και «τακούνια express» με ξεθωριασμένες νέον πινακίδες. Αυτές είναι, επίσης, που γεμίζουν γρηγορότερα με το κιτρινωπό χρώμα των ενοικιαστηρίων, και που περιμένουν υπομονετικά να περάσει η κρίση, για να πάρει σειρά η από καιρό προγραμματισμένη ανακαίνισή τους. Αν έχετε διάθεση για ένα ταξίδι στον χρόνο, ιδού μερικές από τις ωραιότερες:
Στοά Τρικούπη: Στο 5 της οδού Πατησίων, πήρε το όνομά της από το σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη που έζησε κάποτε εδώ. Οι παλιοί Αθηναίοι την θυμούνται ως Στοά της Πείνας, ή Στοά του Πιγκουίνου, από το ομώνυμο σουβλατζίδικο, που ακολούθησε την μοίρα των γειτονικών του καφενείων, ουζερί και μαγειρείων τα οποία έκλεισαν, το ένα μετά το άλλο, εν μέρει εξαιτίας της υποβάθμισης της περιοχής, και εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης.
Extra bonus: 4 στοές που (πιθανότατα) δεν ξέρετε Είναι άπειρες, ξεφυτρώνουν στα πιο απίθανα σημεία της πόλης, και συνήθως τις προσπερνάτε βιαστικά, χωρίς να προσέξετε τις εισόδους τους ή τα sui generis μαγαζάκια που κρύβονται στο βάθος τους. Ιδού τέσσερις εξ αυτών, για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση την επόμενη φορά που θα έχετε χρόνο.
Στοά Ορφανίδου: Στο 39 της Σταδίου, είναι γνωστή και ως Στοά Κυπριακής Αγοράς, και ξεχειλίζει από μαγαζάκια που πωλούν γραμματόσημα, νομίσματα και εργαλεία για κάθε συλλέκτη που σέβεται τον εαυτό του. Δεν γλίτωσε από την μοίρα των ενοικιαστηρίων, παραμένει όμως ιδανική για χάζι στις βιτρίνες της.
Στοά Ρόμβης: Συνδέει το μικρό δρομάκι που έκανε διάσημο το Pure Bliss, με την Ερμού (στο νούμερο 36) κι είναι η πιο μυστική στοά της πόλης, καθότι κλείνει με πόρτα –η οποία όμως μένει ξεκλείδωτη και ανοίγει εύκολα και από τις δύο μεριές. Προφανώς, στο εσωτερικό δεν θα συναντήσετε κανένα ιδιαίτερο στέκι –θα σας μείνει, όμως, η χαρά της ανακάλυψης.
Στοά Θεμιστοκλέους 11: Αν την ξέρετε, είναι γιατί έχετε έρθει συστημένοι στον Καφενέ-Ουζερί, για τους απίθανους ψαρομεζέδες του, το ψητό χταποδάκι, τον παστό μπακαλιάρο ή το παστό χοιρινό από τη Μάνη, που αρωματίζουν κάθε μέρα την στοά, σε τιμές παλιάς Αθήνας (στα 10-12€ το άτομο). Αν δεν την ξέρετε, καιρός να την ανακαλύψετε.
Στοά Λεωχάρους: Άλλη μία γαστρονομικού ενδιαφέροντος στοά, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, φιλοξενεί το παραδοσιακό ουζερί του Μάνου, που αγαπά τον Καζαντζίδη –θα το καταλάβετε από τις μουσικές καθώς πλησιάζετε, κι από τις φωτογραφίες στους τοίχους όταν θα έχετε πια φτάσει– και μαγειρεύει ένα καταπληκτικό κοκκινιστό, το οποίο σερβίρει προς μόλις 5€.
...
--> ... ..
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου