ΣΑΜΟΣ





Νησί του Αιγαίου πελάγους, από τα πιο ανατολικά της ελληνικής επικράτειας.
Η Σάμος βρίσκεται κοντά στις μικρασιατικές ακτές, από τις οποίες τη χωρίζει το στενό της Σάμου (ο «επταστάδιος πορθμός» των αρχαίων Ελλήνων) που έχει πλάτος περίπου 2 χιλιόμετρα....

Το Βαθύ, είναι από τους παλαιότερους και παραδοσιακότερους οικισμούς της Σάμου.
Πιθανόν ονομάστηκε έτσι, επειδή κτίσθηκε στο βάθος του μεγάλου κόλπου.
Από εκεί ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της εθνεγερσίας στη θέση Πηγαδάκι από τον καπετάν Κωνσταντή Λαχανά.
Υπήρξε και ο γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων της Σάμου, όπως ο Χριστόδουλος Ματακίδης στην επανάσταση του 1821 και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ο πρωτεργάτης της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα και πρωθυπουργός. Μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αϊ Γιάννη με την σπάνια αρχιτεκτονική της. 
Επισκεφθείτε ένα από τα πιο ελκυστικά θέρετρα της Σάμου, το Κοκκάρι.
Είναι ένα παραλιακό χωριό με πυκνή βλάστηση και πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή του. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σάμο τον Άγιο Νικόλαο.
Οι ομορφότερες παραλίες της Τσαμαδού και Λεμονάκια ανήκουν στην περιοχή του Κοκκαρίου. 
Το παραθαλάσσιο Πυθαγόρειο είναι μια περιοχή εξαίρετης φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας. Είναι μια γραφική πόλη με στενά δρομάκια, ιδανική για παραθερισμό.
Το λιμάνι του είναι το αρχαιότερο της Μεσογείου από την εποχή του Πολυκράτη.
Η τοπική οικονομία στηρίζεται στις αμπελοκαλλιέργειες, στο εμπόριο και στον τουρισμό.
Μπορείτε να θαυμάσετε το Μνημείο του Ηραίου και του Πυθαγορείου, τα ερείπια της αρχαίας Σάμου, την Πλατεία με το Δημαρχείο, το κάστρο του Λυκούργου, τη Μονή της μεταμορφώσεως, το Ευπαλίνειο όρυγμα, το αρχαίο θέατρο, τη Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής, τις Θέρμες και τη λίμνη Γλυφάδας.
Σήμερα το Πυθαγόρειο αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με χιλιάδες επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ημερήσιες εκδρομές διοργανώνονται καθημερινά προς της μαγευτικές παραλίες της Σαμιωπούλας, Τσόπελα, Κακό Ρέμα, Κυριακού, Άσπρος Κάβος.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και τα παράλια της Μικράς Ασίας. 
Το Καρλόβασι καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα της Σάμου με πολλές εναλλαγές στο φυσικό τοπίο.
Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η κοιλάδα της, που έχει δημιουργηθεί στους πρόποδες των δυο μεγάλων βουνών της Σάμου που καθιστούν το κλίμα του Καρλοβασίου δροσερό και υγιεινό.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές και ποτάμια σε κάποιο από τα οποία, πιθανόν, οφείλει το όνομά της. Η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στο εμπόριο.
Από την πλατεία του Καρλοβασίου ξεκίνησε η έναρξη της Σαμιώτικης Επανάστασης στις 8 Μαΐου 1821. 
Τοποθεσίες φυσικού κάλλους στο Καρλόβασι είναι τα Σεϊτάνια όπου βρίσκει καταφύγιο η φώκια Monachous Monachous και οι καταρράκτες που αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο για πολλούς τουρίστες.
Αξίζει να επισκεφθείτε το κτίριο της Προφυριάδας Σχολής, το Λαογραφικό μουσείο, το Ναό της Μεταμόρφωσης και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.
Ο Μαραθόκαμπος, που αρχικά είχε κτισθεί κοντά στον κάμπο που αφθονεί από μάραθα, από τα οποία πήρε το όνομά του, λίγο αργότερα μεταφέρθηκε ψηλότερα.
Λέγεται επίσης ότι το όνομά του προήλθε απ' τους πρώτους κατοίκους που ήρθαν απ' το Μαραθονήσι της Πελοποννήσου, το σημερινό Γύθειο.
Είναι ορεινό χωριό αφού καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Κέρκη.
Η τοπική οικονομία στηρίζεται στις γεωργικές καλλιέργειες και κυρίως στην ελιά, την αλιεία και τον τουρισμό που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
Αξιοσημείωτα είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα που χτίστηκε το 1867 από τον μοναχό Ισίδωρο Κυριακόπουλο και το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας του Κέρκη που ιδρύθηκε το 10 ο αιώνα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις νότιες πλαγιές του μοναδικού πευκόφυτου δάσους του βουνού.
Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμα την σπηλιά του Πυθαγόρα που όπως λέγεται, κρύφτηκε ο μεγάλος φιλόσοφος, για να αποφύγει τους εχθρούς του ενώ βορειοδυτικά βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή του Κέρκη, η Βίγλα, όπου μπορείτε να απολαύσετε την θέα στο Αιγαίο που σας προσφέρει. 
Το ηφαιστειογενές τοπίο, εναλλάσσεται με πυκνή βλάστηση με απέραντους ελαιώνες να εξαπλώνονται στα ακρογιάλια.
Ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας, η αρμονία του ήπιου κλίματος με το ευχάριστο νησιωτικό περιβάλλον, δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες για απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα και προσφέρουν πνευματική ξεκούραση και ψυχική ηρεμία. 
Ο μέγιστος μαθηματικός - φιλόσοφος Πυθαγόρας, ο αστρονόμος Αρίσταρχος, ο αρχιτέκτονας Μανδροκλής, ο φιλόσοφος Μέλισσος, οι της Χαλκοπλαστικής άριστοι και αρχιτέκτονες Ροίκος και Θεόδωρος, που ανήγειραν το ναό της Ήρας, κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της αρχαίας Σάμου. 
Μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο, το μουσείο Φυσικής ιστορίας, το αρχαιολογικό μουσείο, το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τον Προφήτη Ηλία, την Μεγάλη Παναγία, την Αγία Τριάδα, τον Τίμιο Σταυρό καθώς και επίσης τους καταρράκτες και το Ναό της Ήρας.
Μην παραλείψετε να γευτείτε το Σαμιώτικο κρασί που έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί διεθνώς, και έχουν απονεμηθεί μετάλλια πρώτης θέσης στη παγκόσμια κατάταξη.
Πολλές είναι οι αμμώδεις και κρυστάλλινες παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε: Βοτσαλάκια, Μπάλλο, Λιμνιώνας, Πλάκα, Άγιος Ιωάννης Ελεήμονας, Πεύκος και η ψιλή ή χρυσή άμμος που θεωρείται τοπίο άπειρου κάλλους, με τα αβαθή νερά και τα πεύκα που φτάνουν στη θάλασσα.

Πως θα φτάσετε
Με αεροπλάνο: Υπάρχουν τακτικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για Σάμο.
Με καράβι: Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από Πειραιά για το Καρλόβασι και το Βαθύ.
Σύνδεση με άλλα νησιά: Η Σάμος συνδέεται επίσης με την Iκαρία, Πάρο, Φούρνους, Χίο, Σύρο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Δωδεκάνησα, Καβάλα, Άγιο Νικόλαο, Σητεία. 
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 
Λιμεναρχείο Πειραιά 210 4511 310-7
Δήμος Σάμου 22730 28201
Νοσοκομείο Σάμου 22730 27426
Αστυνομία Σάμου 22730 27980
Τουριστική Αστυνομία Σάμου 22730 27404
Ε.Ο.Τ. Σάμου 22730 28530
Λιμεναρχείο Σάμου 22730 27318
Ολυμπιακή Αεροπορία Σάμου 22730 27237
Δήμος Καρλοβασίου 22730 32881
Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου 22730 32222 
Αστυνομία Καρλοβασίου 22730 32444
Λιμενικός Σταθμός Καρλοβασίου 22730 30888
Δήμος Μαραθόκαμπου 22730 31111
Πρώτες Βοήθειες Μαραθόκαμπου 22730 31207
Αστυνομία Μαραθόκαμπου 22730 31222
Δήμος Πυθαγορείου 22730 61238
Πρώτες Βοήθειες Πυθαγορείου 22730 61111
Αστυνομία Πυθαγορείου 22730 61343
Γραφείο Τουρισμού Πυθαγορείου 22730 61389
Λιμενικός Σταθμός Πυθαγορείου 22730 61225


... ... ..


..
.. http://greeklike.blogspot.com/ . .
πηγή:  i-diadromi.com.
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου